Europese medicijnautoriteiten: Eerste medicijn tegen ernstige Coronabesmetting goedgekeurd!

DEN HAAG – Nederland lijkt het coronavirus op dit moment in de tang te hebben. Er worden nog maar vrij weinig mensen in Nederland besmet, en dan nog meestal door gezins- of familieleden. Dat verklaarde RIVM-directeur prof. Jaap van Dissel vanmorgen tijdens een coronabriefing in de Tweede Kamer.

,,We  kijken tegen de laatste activiteiten van deze uitbraak aan”, sprak Van Dissel, daarmee het grote nieuws brengend waar Nederland al zo lang verlangend naar uitziet. Toch klinkt in Van Dissel’s woorden door dat déze uitbraak weliswaar onder controle lijkt, maar dat het niet gezegd dat het virus hiermee in Nederland voorgoed bezworen is. Hij pleitte voor onverminderde waakzaamheid.

Het totaal aantal in Nederland positief geteste personen staat nu op bijna 50.000 (= 49.914). Het aantal besmette personen is opnieuw iets toegenomen in de afgelopen 24 uur. Zojuist (woensdag 25-6 , 14:00 uur)  meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 83 nieuwe besmettingen. De schaal waarop zich nieuwe besmettingen voordoen is weliswaar klein, maar het virus is niet uitgedoofd. Het aantal sterfgevallen waarin een besmetting met Corona een rol speelde bedraagt rond 6.100.

10 miljoen besmettingen

Er wordt nadrukkelijk rekening gehouden met het mogelijk opvlammen van dit nieuwe SARS-CoV-2-coronavirus, dat op dit moment wereldwijd met grote snelheid afstevent op 10 miljoen besmettingen, en inmiddels een half miljoen doden op zijn kwaadaardige geweten heeft.

Volgens Van Dissel is het dan ook zaak om zeer op onze hoede te blijven, ook al heerst in aanzienlijke lagen van de Nederlands bevolking de zienswijze dat het allemaal wel meevalt en dat RIVM en kabinet overspannen hebben gereageerd op deze uitbraak. Nogal wat mensen menen zelfs dat dit coronavirus een verzonnen virus is dat dus helemaal niet bestaat. In de teststraten van het RIVM in het land worden op dit moment circa tienduizend mensen per dag op het coronavirus getest. In nog maar 0,9 procent is de test positief, waarbij het virus wordt vastgesteld. De meeste besmettingen vinden overigens thuis (in de familiesfeer) plaats. Uit bloedonderzoek onder donoren blijkt dat het virus ongeveer 1 miljoen Nederlanders heeft geïnfecteerd.

Beeld van de controle op Remdesivir tijdens de productie door fabrikant Gilead. Dit is het eerste middel dat is goedgekeurd voor ernstig zieke coronapatiënten. Foto: Gilead Sciences, Inc.

Eerste medicijn

Overigens hebben de Europese medicijnautoriteiten het eerste medicijn tegen de corona-longziekte COVID-19 goedgekeurd. Het gaat om de virusremmer Remdesivir, waarover meerovermedisch.nl al eerder berichtte. Het middel is onder voorwaarden goedgekeurd. Dit betekent dat, wanneer de Europese Commissie dit advies overneemt, dit medicijn binnen de Europese Unie voorgeschreven mag worden aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. Door behandeling met remdesivir herstellen deze patiënten gemiddeld vier dagen eerder. Tot die ‘Europese medicijnautoriteiten’ behoort ook het Nederlandse College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Remdesivir is een antiviraal middel dat de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes afremt. Hierdoor ontwikkelt een virusinfectie zich minder snel.  Het werd tot nu toe met succes ingezet in de strijd tegen het ebolavirus, en is ontwikkeld door het Amerikaanse farmaciebedrijf Gilead Sciences. Uit volgens het CBG betrouwbare onderzoeken blijkt dat patiënten, die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen, door behandeling met Remdesivir gemiddeld vier dagen eerder herstellen. Ook lijkt de kans op overlijden kleiner. Daarnaast is er voldoende bekend over de bijwerkingen en risico’s van het medicijn voor deze patiënten. De meeste voorkomende bijwerkingen zijn verhoogde leverfunctie enzymen, hoofdpijn, misselijkheid en (huid)uitslag. Er is nog geen bewijs of remdesivir ook een positieve werking heeft bij mindere zieke coronapatiënten buiten het ziekenhuis.

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG zegt in een reactie: ‘We zijn blij dat we een eerste medicijn voor de behandeling van patiënten met COVID-19 hebben goedgekeurd. Toch zijn we er nog niet. Remdesivir is namelijk niet hét medicijn dat je geneest van een corona-infectie. Daarom wordt er wereldwijd nog steeds verder onderzoek gedaan naar mogelijke medicijnen en vaccins tegen COVID-19’

Wordt aangevuld

Foto: PIXABAY