De huidige toestand geeft een extra gevoel van moeilijker contact kunnen leggen en daardoor ‘opgesloten’ zijn.

GRONINGEN – Naomi uit Breda weet even niet wat ze moet zeggen. Ruim een week geleden is het nu dat ze iemand sprak, aan de telefoon. ,,O ja, ik heb nog naar de achterbuurvrouw gezwaaid vanachter het keukenraam, maar dat was het dan ook wel.”

Er verstrijken lege seconden, waarin ik haar hoor zuchten, haar keel hoor schrapen… ze heeft immers al zo lang haar stem niet gebruikt, en dán zegt ze plotseling dat het ‘eigenlijk heel prettig is’ om weer een stem aan de telefoon te hebben.

,,Het is even wennen, weet je, ik heb inderdaad al zo lang niemand gesproken. Je ontwent contact… alhoewel, het went nooit. De eerste dagen en weken, toen de maatregelen vanwege het virus van kracht werden, app’te ik nog wel met wat vrienden en kennissen, belde ik soms, maar ook dat veranderde m’n gevoel niet. Ik voelde me alleen, en nog steeds, steeds erger eigenlijk.”

Naomi heeft een spierziekte: De ondersteuning die ik daarbij aan huis had, komt voorlopig niet meer. Ik moet het alleen zien te redden.

Elke dag drukt steeds zwaarder op haar, zegt Naomi. ,,Zoals nu heb ik me nog nooit gevoeld: leeg, lusteloos, amper energie heb ik om mijn bed uit te komen, en de oefeningen te doen die ik moet doen om mijn beginnende spierziekte onder controle te houden. De ondersteuning die ik daarbij aan huis had, komt voorlopig niet meer. Ik moet het alleen zien te redden. Als ik wil kan ik natuurlijk via beeldtelefoon praten met de therapeute, die me oefeningen voordoet en me vervolgens een digitaal schemaatje doorstuurt. Maar ik ben niet in de stemming voor virtuele begeleiding. En, ik ben ook niet op m’n best om me ertoe te zetten. Ik voel me klein, verpletterd, het gevoel van eenzaam zijn, verpulvert me bijna…”

Corona Barometer

Onder alleenstaande jongeren, zoals 22-jarige Naomi, is sprake van een ongekende eenzaamheid tijdens deze coronacrisis, blijkt uit een onderzoek in coronatijd van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met databank Lifelines. Beide instellingen in het noorden van het land hebben de Corona Barometer gelanceerd, die staat voor een omvangrijk en langdurig onderzoek (over allerlei elementen binnen de coronacrisis) waarvoor 135.000 mensen wekelijks een corona-vragenlijst ontvangen. Er zijn tot nu toe al ruim 160.000 vragenlijsten ingevuld. Hieruit blijkt onder meer dat één op de vier alleenwonende jongeren en jongvolwassenen tot 30 jaar zich in de huidige coronatijden vaak eenzaam voelt.

Onderzoeker: Bij veel mensen zorgt zo’n lockdown voor een grote psychologische druk.

Over de psychische gevolgen van de corona-crisis, zegt dr. Jochen Mierau, wetenschappelijk directeur Aletta Jacobs School of Public Health: ,,Door zo’n lockdown beschermen we onszelf tegen het virus, maar tegelijkertijd ontstaat er een grote psychologische druk bij veel mensen. Bij wie speelt die druk het meeste? En welke gezondheids- en omgevingsfactoren spelen mee? Dat is voor beleidsmakers in de hele wereld interessant.” Uit de gegevens blijkt onder meer dat circa 20 procent van de geënquêteerden afgelopen week met slapeloosheid kampte, 5,4 procent met concentratieproblemen, 2,6 procent met somberheid en 4,1 procent met lusteloosheid. (Bron – en: klik door naar www.coronabarometer.nl ).

Foto: Pixabay

Opgesloten

Eenzaamheid blijkt duidelijk niet een probleem dat uitsluitend bij senioren speelt, hoewel dat dikwijls wordt gedacht. Zelfs jongeren en jonge adolescenten kunnen er (ernstig) onder lijden. Al ver vóór de corona-ellende speelde het probleem, maar de huidige toestand geeft een extra gevoel van moeilijker contact kunnen leggen en daardoor ‘opgesloten’ zijn.

Marktonderzoeker MediaTest deed vorig jaar, in de weken voorafgaand aan de ‘intelligente lockdown’, een peiling onder 591 jongeren. Het bureau stelde, afgezien van ‘een toenemend vertrouwen in de overheid’ en ‘verminderde studiestress’, ook veel eenzaamheid vast.

Belangrijkste conclusies uit deze peiling:

  • 74% mist collega’s en/of studiegenoten.
  • 46% voelt zich weleens eenzaam door het thuiszitten.
  • 46% verveelt zich vaak.
  • Jongeren hebben minder studiestress dan twee weken geleden.
  • De steun voor de aanpak van de overheid neemt toe: 76% heeft er vertrouwen in.
  • 61% verwacht dat er geen volledige lockdown meer zal komen.
  • 41% spreekt nog steeds af met maximaal twee andere personen.
  • Een vijfde denkt het coronavirus al te hebben gehad.