Opvallende brillen met blauwe en rode glazen voor verpleegkundigen, een speciaal bed voor een ‘powernap’ en aangepaste eiwitrijke voeding om de nachtdiensten fitter door te komen.

EINDHOVEN – Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zet de komende twee maanden deze hulpmiddelen in om de nachtdienst voor haar werknemers ‘comfortabeler’ te maken.

Het gaat om een proef onder het Catharina-personeel van drie afdelingen. Samen met de universiteit van Tilburg kijkt het ziekenhuis of de zwaarte van dit soort onvermijdelijke diensten, die nu eenmaal een aanslag zijn op lichaam en geest van ‘nachtwerkers’, in positieve zin kan worden omgebogen.

,,Nachtdiensten afschaffen, kunnen we niet. Ze horen er nu eenmaal bij”, zegt Marieke van Schijndel, manager Spoedeisende Hulp van het Catharina Ziekenhuis. ,,Maar we kunnen het onze verpleegkundigen mogelijk wel comfortabeler maken.”

De middelen die ziekenhuis en universiteit hiertoe inzetten tijdens de proefperiode zijn op zichzelf niet nieuw. ,,Maar we willen per onderdeel weten of en hoe goed het werkt. Dat maakt het voor ons mogelijk om later ziekenhuis-breed maatregelen te nemen.”

Met blauw licht blijf je wakker…

Op de kinderafdeling wordt de bril uitgeprobeerd. In de brillen kunnen blauwe en rode glazen worden gezet. ,,Blauw licht houdt je wakker, terwijl de rode glazen het tegenovergestelde effect hebben. Onze medewerkers gebruiken de rode glazen net voordat ze naar bed gaan, het helpt ze beter inslapen”, legt Van Schijndel uit.

Op de afdeling ‘medium care’ nuttigen medewerkers twee keer per nacht een gezonde maaltijd. ,,Kleine porties, eiwitrijk, niet te vet. En dat verdeeld over meerdere eetmomenten in de nacht. Dat zorgt voor meer balans. Er is goed gekeken naar wat het lichaam nodig heeft, hoe het lichaam voedsel verwerkt en wat de impact is voor het lichaam en daarmee het gevoel van de verpleegkundigen tijdens een nachtdienst”, verduidelijkt Van Schijndel. En op de Intensive Care staat een speciaal bed waar een powernap van maximaal 24 minuten gedaan kan worden.

Van Schijndel: ,,Dit bed geeft trillingen af en er kan geluisterd worden naar rustgevende muziek.” De Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis mag alle drie de producten testen, opdat hun uitwerking kan worden vergeleken.

SEH-verpleegkundige Evelien onderneemt een powernap om straks weer door te kunnen met haar nachtelijke werkzaamheden. Foto: Catharina Ziekenhuis