Dr. Greta Massetti (CDC): We begrijpen beter hoe we mensen kunnen beschermen tegen blootstelling aan het virus.

ATLANTA (VS) – De CDC, gezondheidswaakhond van de Amerikaanse bevolking, vindt het na twee jaar pandemie hoog tijd voor een bijgestelde aanpak van de coronabestrijding in de Verenigde Staten. De nu voorgestelde corona-koerscorrectie zou uiteindelijk ook van invloed kunnen zijn op de aanpak van de virusjacht in andere landen.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) willen af van algemeen geldende beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit kantelpunt is verantwoord, stelt CDC, omdat een groot deel van de Amerikaanse bevolking nu is gevaccineerd.

Stroomlijnen

CDC wil dat de focus nu wordt verlegd naar het beschermen van kwetsbare mensen in ziekenhuizen en zorgcentra, zoals ouderen, (chronisch) zieken, en mensen in detentie. De gezondheidsautoriteit spreekt van het stroomlijnen van de COVID-19-richtlijnen, teneinde mensen te helpen hun eigen (infectie- en ziekte)risico’s beter te begrijpen, hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen, welke acties moeten worden ondernomen als ze worden blootgesteld aan COVID-19 en wat ze moeten ondernemen als ze ziek zijn of positief testen op de virus.

Standaardmaatregelen als quarantaine, een verplichte coronatest, en ‘social distancing’ (de 1,5 meter afstand), zoals ook Nederland die nog kent, zijn niet langer in alle situaties zinvol. Dat zegt  veld-epidemioloog dr. Greta Massetti van de CDC. “De coronapandemie is nog niet voorbij”, stelt zij in het donderdag gepubliceerde advies, “maar we moeten langzaam maar zeker naar een punt gaan waarop COVID-19 ons dagelijks leven niet langer ernstig verstoort.”

Sterker

Volgens Massetti, die uiteraard voor haar eigen land spreekt, staan de Verenigde Staten thans sterker in de uitbraak door hulpmiddelen,  zoals vaccinatie, boosters en behandelingen, om onszelf en onze gemeenschappen te beschermen tegen ernstige ziekten door COVID-19. Bovendien begrijpen we ook beter hoe we mensen kunnen beschermen tegen blootstelling aan het virus, zoals het dragen van hoogwaardige maskers, testen en verbeterde ventilatie.” Voor mensen die positief op corona testen of die ziek zijn blijven deze beschermende maatregelen nog wel van kracht.

Zie de publicatie van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC):

https://www.cdc.gov/media/releases/2022/p0811-covid-guidance.html