Mondkapjes hebben wereldwijd het aantal besmettingen gedrukt met 53 procent

WELLINGTON/EDINBURGH – Met het dragen van mond-neusmaskers zijn en worden wereldwijd opmerkelijk veel nieuwe coronabesmettingen voorkomen.

Dat blijkt uit een omvangrijke studie door onderzoekers van de Australische Monash Universiteit, samen met collega’s van de Universiteit van Edinburgh in Schotland, allebei vooraanstaande opleidingsinstituten.

Een van hun meest opvallende bevindingen is dat maskers, ‘gezichtsbekleding’ noemen ze het (die lang niet altijd van hoge kwaliteit is), wereldwijd het aantal besmettingen heeft gedrukt met 53 procent. Ofwel, de mondiale ramp zou nóg groter zijn geweest dan nu al het geval is. Op dit moment bedraagt het dodental door corona ruim 5.1 miljoen en zijn 255 miljoen mensen geïnfecteerd met het virus. Het aantal geprikte vaccindoses is: 7.594.979.264 (aldus Johns Hopkins University, Baltimore VS).

Handen wassen 

De uitkomsten van deze eerste wereldwijde literatuurstudie naar het gezondheidseffect van mondkapjes in combinatie met handen wassen, afstand houden tot elkaar en vaccins, zijn zojuist gepubliceerd in het medische vaktijdschrift British Medical Journal (The BMJ). Link naar de publicatie: https://www.bmj.com/content/375/bmj-2021-068302

De wetenschappers begonnen aanvankelijk met het doornemen van een enorme virtuele berg onderzoeken, maar kwamen er al snel achter dat de meeste studies niet van hoge kwaliteit waren. Na selectie bleven er van de bijna 37.000 studies  enkele tientallen over die een goed beeld gaven en die ze naast elkaar legden.

Uit hun complexe publicatie blijkt dus dat het dragen van mondneusmaskers het meeste effect heeft om geen corona op te lopen; daarna volgen al snel hygiënemaatregelen zoals het ‘stuk wassen’ van handen. Het afstand houden tot de ander – in veel landen is de social distance’ niet anderhalf maar twee meter – heeft aanzienlijk minder effect en leidt tot een vermindering van een kwart van de besmettingen.

Vaccins

Over de beschermende invloed van vaccins zeggen de onderzoekers in de Britse krant The Guardian: ,,Vaccins zijn veilig en effectief en redden wereldwijd levens. Maar de meeste bieden geen 100% bescherming, de meeste landen hebben niet iedereen gevaccineerd en het is nog niet bekend of prikken toekomstige overdracht van opkomende coronavirusvarianten zullen voorkomen.”

Bij het uitbreken van de coronagolf in Nederland, maart 2020, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel met de stelligheid die hem zo kenmerkt, dat het effect van mondkapjes nihil was. September vorig jaar kwam hem dat te staan op een terechtwijzing door de vooraanstaande Amerikaanse immunoloog dr Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) en de belangrijkste infectieziekten-adviseur van de Amerikaanse president (zowel Trump als zijn opvolger Biden).

Fauci zei: ,,Ongeacht het land zou ik mensen aanraden serieus te overwegen maskers te dragen om overdracht te voorkomen.” En tegen Van Dissel zei hij, ook in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur: ,,Ik zou hem willen vragen te kijken naar de snel toenemende hoeveelheid data over het belang en de effectiviteit van gezichtsmaskers.” Wetenschappelijk gezien een buitengewoon harde sneer. Van Dissel zweeg publiekelijk.

Pixabay