UTRECHT – Er is sprake van een run op mondkapjes en desinfectiemiddelen. Nederlanders lijken vooral erg geschrokken van de opmars van het nieuwe coronavirus Covid-19 in Italië, het stijgende dodental daar, en uitlatingen van deskundigen over de aanstaande ‘pandemie’. ,,China was nog wat ver van het bed, maar Italië komt wel erg dicht bij”, luidt het plotselinge besef voor de dingen die kunnen komen.

Gevolg: uit alle macht proberen mensen beschermende attributen, zoals gezichtsmaskers en desinfectiemiddelen, aan te schaffen om straks goed voorbereid te zijn in het geval het virus ook in Nederland tot een epidemie leidt. Toch hebben Nederlanders onvoldoende kennis van het gebruik van mondkapjes om het nieuwe coronavirus (COVID19) te voorkomen, zegt het Rode Kruis.

Sommige leveranciers krijgen eurotekens in hun ogen en verhogen hun prijzen.

Maar, al met al is is het kopen van mondkapjes zo eenvoudig nog niet. Niet alleen slinken de voorraden snel, ook krijgen sommige leveranciers eurotekens in hun ogen en verhogen hun prijzen.

Rem

Bij online-winkel Bol.com zijn sommige mondkapjes fors in prijs verhoogd. Voorbeeld: 1 doos ‘facemasks’ van 50 stuks, die gisteravond laat nog rond 44 euro kostte staat nu ineens op de website geprijsd voor 62,95 euro. ,,Wij hebben geen invloed op de prijzen”, zegt pr-medewerkster Tamara Vlootman van Bol.com. ,,Zo’n 99 procent van wat wij aanbieden komt van externe partners. Zíj bepalen zelf hun prijzen, daar treden wij niet in. Nee, ook nu niet, zoals u zegt in een aanstaande noodsituatie. Het is een kwestie van vraag en aanbod. En dit is online-verkoop. Zij het, dat er – wat ons betreft – een rem zit op het percentage waarop een artikel in prijs mag stijgen.”

Een medewerkster van de Online Drogist.nl zegt dat het momenteel hard gaat met de mondkapjes en allerlei desinfectanten. ,,Verschillende van onze leveranciers zijn helemaal door hun voorraden heen. Af en toe komt er weer wat binnen, zoals net weer… maar, het is alweer weg! Wij leveren ook aan het buitenland. Tja, zo gaat nu dat met deze epidemie. Sommige leveranciers vertellen ons dat ze pas weer in juni nieuwe mondkapjes kunnen leveren; deze hele sector staat onder druk. Gelukkig verkopen wij als online-drogist nog heel veel andere producten, waarbij we geen ‘nee’ hoeven te verkopen.”

Zie ook: https://www.meerovermedisch.nl/column/echt-ik-heb-ze-gekocht-100-mondkapjes/

Track&trace

Marga Hagers uit Velserbroek bestelde op 30 januari bij online-shop LovingPrices.com zwarte wegwerp-carbon gezichtsmaskers. Ze betaalde zelfs vooruit, maar kreeg nu het bericht dat haar bestelling niet meer leverbaar is. ,,Ik had zelfs 1,99 euro voor track&trace extra betaald, maar het komt niet meer binnen. Jammer, en ik merk ook dat allerlei andere onlinewinkels, maar ook doe-het-zelf-shops niets meer in voorraad hebben.”

Kun je ook besmet raken als je een pakketje uit China bestelt?

Deze internetwinkel betrekt veel van zijn producten uit China en heeft zelfs een uitgebreide verklaring op de site opgenomen over de invloeden op de standaardlevertijden door de coronavirus-epidemie in China. LovingPrices: ‘De ernst van de Corona virus-epidemie gevolgen is nog niet zo lang duidelijk. Hierdoor konden wij een deel van de klanten pas achteraf informeren over de mogelijke vertraging in levertijd. Inmiddels is hierover op de gehele site melding van gemaakt. Wij gaan er vanuit dat klanten met nieuwe orders het geen probleem vinden om langer op de bestelling te wachten. Van de klanten die voor 19 februari 2020 hebben besteld willen wij om begrip vragen voor de onvoorziene situatie. Aangezien hun pakketten reeds eerder het magazijn hebben verlaten is er voor ons geen controle meer over het annuleren van de levering. Ook geeft de onlineshop algemene informatie over het virus, en beantwoordt vragen als: Kun je ook besmet raken als je een pakketje uit China bestelt? Antwoord: ‘Nee, het virus verspreidt zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen.’

Rode Kruis

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat slechts 34 procent van de Nederlanders zich bewust is dat je bij verkeerd gebruik van mondkapjes juist een groter risico zou kunnen lopen op besmetting. Ook denkt 52 procent dat het belangrijk is om in landen waar het coronavirus is geconstateerd constant een mondkapje te dragen. In principe hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers of mensen met koorts of luchtwegproblemen een (professioneel) mondkapje te dragen. Om deze en andere misverstanden te voorkomen adviseert het Rode Kruis Nederlanders die van plan zijn om op reis te gaan zich goed voor te bereiden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat op dit moment bijna 80 procent van de ondervraagden denkt dat het tijdens het reizen naar deze landen belangrijk is om mondkapjes te dragen op openbare plekken als vliegvelden en treinstations. Terwijl bij verkeerd gebruik van het mondkapje, bijvoorbeeld door het aanraken van de buitenkant van het mondkap na het dragen, of herhaaldelijk hetzelfde mondkapje dragen, de kans op besmetting met het coronavirus juist wordt vergroot. Op de website van het Rode Kruis staat hier een stappenplan voor het verantwoord gebruiken van een mondkapje.

Overigens denkt 71 procent van de Nederlanders dat het afgeraden wordt om met de metro of met andere vervoersmiddelen te reizen waarin je dicht op elkaar zit. Mocht je daar wel voor kiezen dan is het belangrijk om minstens een meter afstand te houden van mensen met ziekteverschijnselen. Slechts 26 procent zegt op de hoogte te zijn van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die op reis gaan naar landen waar het coronavirus is geconstateerd. Naast afstand houden is het belangrijk dat mensen goed en vaak hun handen wassen met zeep of alcohol en niet aan je neus, ogen of mond zitten. Wie zelf hoest en niest, dient dat te doen in een papieren zakdoek of in de elleboog en daarna kleding goed te wassen. Meer dan de helft (52%) kent de maatregel dat je kleding moet wassen na het in contact komen met iemand met ziekteverschijnselen niet. Juist dit soort maatregelen kunnen een verschil maken.