Catharina-dermatoloog dr. Tjinta Brinkhuizen: Zeg NEE tegen Maskné!

EINDHOVEN – Het is niet het allergrootste gevolg van deze coronacrisis, maar wel vervelend, irritant – althans voor degenen die ermee rondlopen: Maskné… Een soort acne dat achter het mondneusmasker ontstaat.  

Irriterende kleine pukkeltjes en ontstekinkjes in de huid van het mond-neusgebied, juist waar het mondkapje soms urenlang de vrije ‘doorgang’ afsluit. Veel mensen herkennen dit, omdat zij bijvoorbeeld vanwege hun beroep en ter bescherming van zichzelf en anderen continu hun masker moeten dragen. Het beschermingskapje leidt na verloop van tijd tot een jeukende, soms pijnlijke huidontsiering.

Woord

Dermatoloog dr. Tjinta Brinkhuizen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven weet alles van ‘Maskné’, maar belangrijker nog hoe je deze ‘nieuwe’ huidaandoening kunt voorkomen. Ze lacht als er wordt geopperd dat Maskné weleens hét woord van 2020 zou kunnen zijn.

Nu op 1 december aanstaande de mondkapjes naar alle waarschijnlijkheid tot het verplichte straatbeeld gaan behoren, is het tijd voor wat tips. Want hoewel wij inmiddels gewend zijn aan de nieuwe trend, is onze huid dit nog lang niet.

Broedplaats

,,Maskné ontstaat doordat de stof van je mondkapje tegen je huid aan schuurt”, zegt Tjinta Brinkhuizen. ,,Dit gaat irriteren en daardoor ontstaan kleine ontstekingen; de pukkeltjes met de witte kopjes waar we allemaal niet op zitten te wachten. Het is achter je mondmasker namelijk een broedplaats voor bacteriën. Het masker absorbeert de vetten en schilfers op je huid en de vochtige omgeving achter je mondmasker omdat je ademt, creëren de ideale omgeving voor de puistjes”, legt de huidarts uit.

Sporters

De echte term voor Maskné is acne mechanica, dat is een lokale uitbraak van uitslag als gevolg van lokale wrijving, druk en strekken van de huid. ,,Deze aandoening kwam vóór de coronapandemie vooral voor bij sporters die vaak strakke kleding dragen of zweetbanden en hoofdbescherming op hebben. Maar nu zien we in toenemende mate Maskné de kop op steken door het dragen van de mondmaskers”, aldus Brinkhuizen.

Stijlvol

Veel modemerken springen in op de nieuwe trend en brengen de meest stijlvolle mondkapjes op de markt. Toch adviseert Brinkhuizen, hoe aantrekkelijk ook, juist niet te kiezen voor deze variant. ,,Wie de kans op Maskné zo klein mogelijk wil houden, adviseer ik echt een wegwerp-mondkapje te gebruiken en dit ook echt eenmalig te dragen. Op die manier krijgen de bacteriën achter je mondkapje geen kans. Wil je toch een iets modieuzere variant, kies dan voor een masker van 100 procent katoen. Katoen ademt, maar gooi hem elke dag in de was!”, benadrukt Brinkhuizen. Kies dus voor het juiste mondmasker. Een masker wat goed aansluit. ,,En daarnaast is het heel belangrijk om je huid goed te reinigen. En gebruik zo min mogelijk make-up achter je mondmasker, doseer het. Make-up sluit je huid af.”

ADVIES: Gebruik een wegwerp-mondkapje en draag dit eenmalig. Op die manier krijgen de bacteriën achter het mondkapje geen kans – en blijft Maskné uit!