UPDATE 18:00 uur - Bijna een derde (34%) van de mensen met langdurige gezondheidsklachten na een corona-infectie zegt niet of minder dan normaal te kunnen werken. Dat blijkt uit een Long-Covid-onderzoek door het RIVM onder bijna 1.750 deelnemers. Vermoeidheid (90%), concentratieproblemen (74%) en kortademigheid (70%) springen eruit als meest genoemde klachten bij de deelnemers. De gemiddelde duur van deze klachten bij de deelnemers op het moment van aanmelden was 7 maanden, aldus RIVM.

Vierde coronagolf nadert met grote snelheid door Deltavariant

DEN HAAG – Het gaat absoluut niet goed met de virussituatie in Nederland (en andere omringende landen). Nieuwe maatregelen lijken onvermijdelijk nu het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stijgen. Zelfs sneller blijft toenemen dan voorzien.

Zorgminister Hugo de Jonge sluit niet uit dat morgen al in het kabinet wordt gesproken over maatregelen om de geest weer terug in de fles te krijgen. ,,We zien inderdaad een heel snelle stijging”, zei de bewindsman eerder vandaag voor de microfoon van de NOS. ,,Die stijging vertaalt zich weliswaar nu nog niet in ziekenhuisopnamen, maar het gaat wel erg snel.”

Het kabinet lijkt 0vervallen door de nieuwe, sterke opleving, Nieuwe maatregelen zouden morgen al kunnen worden afgekondigd. Een storm van protesten daartegen wordt ook nu weer verwacht.

277 procent toename

Bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stond de infectie-thermometer vandaag om 10.00 uur (over de voorafgaande 24 uur) op 5.475 nieuwe ‘positieve’ virusuitslagen. Uit omrekeningen van het instituut blijkt dat in de afgelopen zeven dagen per dag gemiddeld 2.308 ‘positieve’ uitslagen werden waargenomen. Dat is 277 procent hoger dan in de week ervoor. De Nederlandse epidemioloog Amrish Baidjoe maakt op Twitter de opmerking: We ontdekken hiermee voor de 4de keer hoe snel zaken gaan als je er niet bovenop zit. 4x is scheepsrecht.’

De sterke toename op het moment dat velen zich veilig wanen en het ‘gewone leven’ weer hebben opgepakt, wordt geweten aan de opmars van de Delta-mutatie van het coronavirus (tot voor kort nog de India-variant genoemd). De GGD signaleert intussen landelijk een flinke stijging van het aantal mensen dat, toch enigszins in paniek door de plotselinge toename, zich wil laten testen. Her en der in het land is nú sprake van ‘enorme rijen bij de teststraten’.

Clubs weer dicht

De eventuele maatregelen die het kabinet nu overweegt zouden liggen in de sfeer van tijdelijke sluitingen van clubs en discotheken en het afblazen van meerdaagse festivals. Na het oplopen van de infecties onder hun eigen bezoekers, hebben enkele clubs in Amsterdam en Veendam hun deuren – die net open waren – weer tijdelijk gesloten.

Wordt aangevuld