GENÈVE – Moeders die besmet zijn met het coronavirus mogen hun pasgeboren baby gewoon borstvoeding geven. De vraag is alleen of zij dat zelf aandurven, vrij zeker zullen veel jonge vrouwen dat risico niet nemen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt echter dat het veilig is en zegt daar zelfs heel zeker van te zijn.

Volgens WHO-directeur-generaal  Tedros Adhanom Ghebreyesus zijn de voordelen van borstvoeding groter dan de nadelen, zo zei hij vrijdag in Genève op het hoofdkwartier van de WHO. Ghebreyesus benadrukte dat er zorgvuldig studies zijn uitgevoerd naar het risico van overdracht van het virus via de melk van de moeder naar het kind. Dat blijkt niet het geval. Sterker nog, aldus de hoogste baas van deze VN-organisatie: ,,Als zuigelingen geen echte moedermelk krijgen dan zijn ze vatbaarder voor andere aandoeningen en afwijkingen waartegen deze melk beschermt.”

Risico’s zijn echter nooit nul, geeft ook de WHO toe. ,,Maar we weten dat kinderen maar een relatief klein risico hebben om de ziekte op te lopen.” Tot dusver zijn er geen besmettingen door ontstaan, weet de WHO. De Belgische krant Het Laatste Nieuws haalt dr Anshu Banerjee van de WHO aan, deskundige op het gebied van voorplanting en de gezondheid van moeder en kind, die tijdens de persbijeenkomst vertelde dat weliswaar ‘fragmenten’ van het virus zijn aangetroffen in moedermelk, maar géén levend virus.