Volgens de laatste berichten zouden 31 van de oorspronkelijke 91 Nederlanders nog aan boord zijn van het HAL-cruiseschip zijn.

CAMBODJA – Ex-passagiers van het cruiseschip De Westerdam van rederij Holland-America-Line (HAL) nemen op dit moment (grote) risico’s met het mogelijk verspreiden van het coronavirus.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde tegenover  de NOS de situatie heel onoverzichtelijk. ,,Mensen zijn verspreid geraakt en wij hebben geen overzicht over wie waar is.” Het ministerie probeert nu te achterhalen wie van de Nederlanders waar zit en hoe ze te bereiken zijn om eventuele verspreiding van het virus te voorkomen. Volgens de laatste berichten zouden 31 van de oorspronkelijke 91 Nederlanders nog aan boord zijn. Zestig zouden elders verblijven, of misschien al naar Nederland zijn afgereisd.

In tegenstelling tot wat steeds werd aangenomen door zowel bemanning als  rederij dat niemand aan boord was besmet met het nieuwe coronavirus, blijkt er wel degelijk één persoon te zijn geïnfecteerd: een 83-jarige Amerikaanse vrouw.

RTL Nieuws meldde in een bericht op Twitter dat ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meedoet aan de ‘zoektocht’ naar de verdwenen Nederlanders.

Cambodjaanse gezondheidsautoriteiten gaven toestemming om het schip te verlaten toen een virustest bij twintig opvarenden uitwees dat niemand besmetting was.

Afgelopen donderdag mochten de circa achthonderd bemanningsleden en 1450 passagiers, onder wie ongeveer negentig Nederlanders, eindelijk van boord in Cambodja. Twee weken achtereen had het schip, zoekend naar een aanlegplaats, rondgedoold na door vijf andere landen te zijn geweigerd. Die afwijzing kwam omdat er een algemene verdenking bestond dat aan boord mogelijk corona heerste. De Cambodjaanse gezondheidsautoriteiten gaven toestemming om het schip te verlaten toen een virustest bij twintig opvarenden uitwees dat niemand besmetting was. Dat bleek dus een allesbehalve waterdichte steekproef.

Een van de Amerikaanse passagiers toonde afgelopen dagen haar blijdschap op Twitter toen het HAL-schip eindelijk een aanlegplek vond.

Toch is lang niet iedereen van boord gegaan, juist ook vanwege het onvoorziene besmettingsgeval. Volgens de Holland-Amerika-lijn zijn er nog 747 bemanningsleden en 236 passagiers aan boord van het schip. Anderen zijn met vliegtuigen naar elders vervoerd. Maleisië heeft gemeld dat 145 passagiers van de Westerdam naar Maleisië zijn gereisd.

Japan is tweede

De Amerikaanse immunoloog dr Anthony Fauci van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) heeft inmiddels bevestigd dat zeker 40 Amerikaanse passagiers aan boord van het cruiseschip Diamond Princess positief zijn getest voor COVID-19, de nieuwe naam van het coronavirus. Het schip ligt in de haven van de Japanse stad Yokohama aan de ketting en in quarantaine. Er zijn naar schatting nog steeds zo’n 3000 passagiers en bemanningsleden aan boord van de oorspronkelijke 3700. Een groep van 400 virusvrije Amerikanen is inmiddels met twee vliegtuigen naar de VS gevlogen. Een van de vliegtuigen is geland op de US Air Force air base in Californië. De passagiers blijven daar twee weken in quarantaine. De veertig Amerikaanse geïnfecteerden liggen inmiddels in ziekenhuizen in Yokohama en omgeving in isolement. Daardoor is het aantal in Japan verblijvende corona-besmette patiënten opgelopen naar 355. Japan telt hiermee, na China, de meeste COVIND-19 infecties.

Hoewel het aantal nieuwe besmettingen met COVID-19 voor de derde dag op rij is gedaald in China, geeft de situatie met de cruiseschepen aan dat iedere besmetting een risico inhoudt en dat de epidemie nog lang niet onder controle is. De tot nu toe laatste cijfers geven aan dat 1.775 mensen zijn overleden aan het virus. Er zijn nu iets meer dan 58.000 officieel besmettingen vastgesteld. Genezen zijn 10.853 personen.

The Diamond Princess ligt in Japan aan de ketting, wegens coronabesmettingen aan boord. Bron: CoronaVirus Breaking News