UPDATE: Martin van Rijn, voormalig staatssecretaris voor Volksgezondheid, is de opvolger van de gisteren om gezondheidsredenen vertrokken minister Bruno Bruins. Opmerkelijk, want Van Rijn is lid van de PvdA, die geen deel uitmaakt van de coalitie. Toch is voor hem gekozen om de coronacrisis te leiden: hij is jarenlang zorg-staatssecretaris geweest en hij kent dus het klappen van de zweep. De keuze voor hem maakt duidelijk dat premier Rutte de oplossing van de epidemie en de gezondheid van de Nederlanders plaatst bóven partijpolitiek. PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter: 'Als er een nationale gezondheidscrisis is dan help je waar je kan. Trots op iedereen die in deze moeilijke tijd naar voren stapt: Veel succes Martin van Rijn!'

Koning Willem-Alexander verleent minister Bruins ontslag ‘op de meest eervolle wijze’

UPDATE – 19:15 uur DEN HAAG – VVD-minister Bruno Bruins (Medische zorg en Sport) is opgestapt. De bewindsman kan niet meer, hij is ernstig oververmoeid en niet meer in staat om zijn werk als beleidsverantwoordelijke in de coronacrisis te voltooien. De woordvoerder van de minister heeft dit besluit bevestigd. Koning Willem-Alexander heeft minister Bruins inmiddels ,,op de meest eervolle wijze” ontslag verleend.

De taken van de minister worden voorlopig waargenomen door minister Hugo de Jonge, Bruins’ naaste collega op Volksgezondheid. In een zeer persoonlijke verklaring op het internet, verklaart Bruno Bruins de oorzaak van zijn plotselinge aftreden, aldus: ,,Het bestrijden van deze coronacrisis vergt topsport van het hoogste niveau. En ik heb moeten constateren dat mijn lichaam dat wegens oververmoeidheid op dit moment niet meer aan kan.”

Fragiele indruk

Afgelopen week maakte minister Bruins al een fragiele indruk – wit, vermagerd en stiller dan gewoonlijk oogde hij. Toen al leek Bruins in de greep van de oververmoeidheid. Gisteren in de vooravond wankelde de minister plotseling, staande achter het spreekgestoelte van de Tweede Kamer. Midden in het debat over de coronacrisis zakte hij kort in elkaar en viel daarbij met zijn kin op het katheder. Onmiddellijk snelde zijn kabinetscollega Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) toe om de zorgminister overeind te helpen. Op eigen kracht verliet de bewindsman, zeer geschrokken, kort daarna de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dat moment blijkt nu zijn vertrek uit het kabinet te zijn geweest.

Bruno Bruins over noodgedwongen afscheid: ‘Dit vergt topsport van het hoogste niveau, en dat kan mijn lichaam niet meer aan’

Het moment van zwakte voltrok zich middenin de aankondiging van het kabinet om alle in Nederland beschikbare mondkapjes in te vorderen. De minister, die veel kritiek te verwerken kreeg van PVV en FvD, meldde kort daarna via Twitter dat het weer beter met hem ging: ,,Dank voor al jullie steun voor zojuist. Ik had last van een flauwte door oververmoeidheid en intensieve weken. Inmiddels gaat het weer beter. Ik ga nu naar huis om vanavond uit te rusten, zodat ik morgen weer aan de slag kan om de #coronacrisis zo goed mogelijk te bestrijden.”

De extra uurtjes nachtrust bleken onvoldoende te hebben geholpen. Vandaag bleek Bruins meer tijd nodig te hebben om te herstellen van zijn inzinking. Het besef was er eigenlijk al eerder, zeggen ingewijden, dat deze niet-topfitheid niet samenging met de zeer zware taak die de minister voor Medische Zorg thans heeft met de uiterste urgente corona-bestrijding.

Keihard

Premier Rutte zei vanmiddag tijdens de persconferentie, waarin een kabinetsbesluit werd ontvouwen om de verpleeg- en verzorgingshuizen vanaf nu af te sluiten voor bezoekers: ,,Ik heb deze man, Bruno Bruins, vanaf zijn aantreden, maar zeker ook ten tijde van hoe de crisis zich ontwikkelde, kei- en kei- en keihard zien werken om alles voor elkaar te krijgen. Om ervoor te zorgen dat Nederland zo goed mogelijk kon en kan reageren op de gebeurtenissen waar we mee geconfronteerd worden. Ik vind het ontzettend triest dat dit zo afloopt nu. Ik heb hem er vanmorgen nog over gebeld, en zei hem: ‘Neem nog even het weekend, intussen kan Hugo (de Jonge) de zaak waarnemen’, maar hij was niet te vermurwen. Hij zei: ‘Nee, ik voel dit echt zo, ik moet niet doorgaan, dat is niet goed voor Nederland!’ Het is een besluit dat ik alleen maar kan respecteren.”