13 ziekenhuizen in Noord-Oost Nederland: Plan van minister voor concentratie van zorg is onaanvaardbaar.

GRONINGEN – Dertien grote en middelgrote ziekenhuizen in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel staan pal achter het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) dat zich verzet tegen de dreigende opheffing van haar kinderhartchirurgie.

In een gezamenlijke brief roepen de bestuurders van deze regioziekenhuizen de nieuwe D66-minister Kuipers (Volksgezondheid) met klem op af te zien van het plan om de interventiezorg aan patiënten met aangeboren hartafwijkingen voor heel Nederland in de nabije toekomst te concentreren in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Utrecht. Kuipers’ voorganger kwam ermee naar buiten, Kuipers nam het over en bekrachtigde het.

Gevaar

Als Kuipers, die tot aan zijn plotselinge ministerschap bestuursvoorzitter was van het Erasmus MC, dit plan doorzet dan brengt hij daarmee deze specifieke hartzorg voor kinderen en jongvolwassenen in dit deel van Nederland ernstig in gevaar, zo waarschuwen de 12 ziekenhuizen. Hun bestuurders noemen het UMCG “het enige ziekenhuis in Noordoost-Nederland waar patiënten met een aangeboren hartafwijking terecht kunnen. Het is daardoor “een onmisbare schakel”, stellen zij in hun brief.

“We maken ons ernstig zorgen over het voornemen van de minister, omdat hierdoor een onnodig groot verschil in acute behandelmogelijkheden en daarmee overlevingskansen ontstaat in onze regio’s, alleen op basis van geografie. Dat vinden we onaanvaardbaar”, stelt voorzitter A. Postema van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Hoog niveau

Op dit moment telt Nederland vijf ziekenhuizen waar al vele jaren kinderhartchirurgie van kwalitatief hoog niveau plaatsvindt: in het UMC Groningen, het LUMC in Leiden, Amsterdam UMC, Erasmus MC en UMC Utrecht. Formeel zijn er vier kinderhartcentra in Nederland, want Amsterdam en Leiden vormen samen één centrum. Groningen, Amsterdam en Leiden dreigen nu te worden opgeheven. Blijven over: de ziekenhuizen van Utrecht en Rotterdam.

Na de concentratie, in 2014, van de kinderoncologische zorg in het Máxima Medisch Centrum in (ook) Utrecht, betekent volgens de 13 ziekenhuizen het weghalen van de kinderhartzorg “een verdere verschraling van de (kind)zorg in de regio.” En: “Voor de acute zorg van kinderen is deze zorgfaciliteit in de directe nabijheid van levensbelang. Toegang tot deze zorg moet in alle regio’s geborgd zijn, zo ook in de onze.”

Openlijk steun

Tot de ziekenhuizen die openlijk steun geven aan behoud van kinderhartchirurgisch centrum in Groningen behoren – naast het eerder genoemde Martini Ziekenhuis – het Ommelander Ziekenhuis Groningen, Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten, Antonius Ziekenhuis in Sneek, Medisch Centrum Leeuwarden, Zekenhuis Tjongerschans in Heerenveen, Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, Treant Zorggroep (omvattend: Scheper Ziekenhuis Emmen, Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal), Medisch Spectrum Twente in Enschede, Isala Klinieken, Ziekenhuisgroep Twente en de Saxenburg Groep.

Lees de brief van deze 13 ziekenhuizen hier: https://www.martiniziekenhuis.nl/nieuws-ontwikkelingen/martini-ziekenhuis-stuurt-brief-aan-minister-kuipers-over-sluiting-kinderhartcentrum-umcg/