Wereldwijd is het virus nu bij ruim 25 miljoen mensen vastgesteld
BRUSSEL/BERLIJN/DE BILT – Het lijkt er op dat de coronacijfers in enkele van de ons omringende landen aan het teruglopen zijn. Of dat een blijvend effect is van overheidsmaatregelen in combinatie met de discipline van de inwoners, of dat het virus enigszins aan kracht inboet, is nog onduidelijk. De tijd zal het leren.
Er is een lichte hoop dat het virus niet tot een krachtige tweede coronagolf in staat zal blijken. Maar de rest van het jaar is nog lang, er kan dus nog van alles gebeuren. Dit virus laat zich, volgens sommige deskundigen, moeilijk voorspellen.
Duitsland: halvering?
In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 785 nieuwe corona-infecties geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse gelijke van van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen zaterdag stond de teller van die dag nog op 1.479 nieuwe registraties, nu is het ongeveer de helft lager. Vrijdag waren er nog 1.571 nieuwe besmettingen. Of de acute daling slechts een momentopname is, een gevolg van vertraagde registratie in het weekeinde, of dat er echt sprake is van een ingezette daling is evenmin helder. De afgelopen dag zijn er in de Bondsrepubliek zes mensen overleden, waardoor het geregistreerde sterftecijfer door het coronavirus op 9.295 staat. Het totale aantal besmettingen sinds de uitbraak in maart begon is 241.771.
België: 15 procent lager
Ook België meldt een neergang met 15 procent van het aantal coronabesmettingen per dag. Van 20 tot 26 augustus bedroeg het aantal nieuwe infecties gemiddeld 437 per dag, meldt het onderzoeksinstituut Sciensano. In de afgelopen dagen tekende zich al een versnelde daling van en die lijn zet zich door, volgens het beeld van nu. Het aantal bevestigde besmettingen staat nu op 84.599. In België zijn sinds begin dit jaar bijna tienduizend mensen (9.891) overleden aan de coronaziekte Covid-19.
In Nederland lagen op de afdelingen voor intensieve zorg zondagmiddag 15:00 uur 33 mensen met het coronavirus. Dat is één patiënt minder dan zaterdag.. In de ziekenhuizen liggen buiten de IC’s nog eens 94 mensen met corona, dat zijn er twee minder dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vandaag. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zaterdagochtend en zondagochtend 508 meldingen van nieuwe coronagevallen. Dat zijn er zeven meer dan zaterdag, toen er 501 meldingen bij het RIVM binnenkwamen. In Amsterdam-Amstelland werden zondag 64 positief geteste gevallen gemeld, aldus dagblad Trouw. Dat is minder dan zaterdag, toen er nog 73 gevallen waren. In de regio Rotterdam-Rijnmond werden zondag juist meer nieuwe gevallen gemeld: 79. Zaterdag waren hier 62 positieve tests.
Frankrijk: sterke toename
In Frankrijk, waar op dit moment de Tour de France doorheen jaagt (met alle risiso’s van dien), is er sprake van een snel oplopend corona-cijfer: zaterdag kwamen er ruim 5.400 nieuwe infecties bij. In mei en juni ging het nog om een paar honderd nieuwe besmettingen per dag, meldt de NOS in haar dagoverzicht. Het Franse ministerie van Volksgezondheid spreekt van een ‘exponentiële’ toename van het aantal besmettingen. Of de dertien miljoen schoolkinderen in het land komende week naar school kunnen, is nog maar de vraag. Daarover wordt binnen enkele uren een besluit verwacht.
In Groot-Brittannië gaat het ook de verkeerde kant op: er is zondag een onverwacht sterke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur kwamen er 1.715 bewezen infecties bij. Tot nu toe zijn er 41.500 mensen overleden aan de coronaziekte Covid-19.
Ook een somber beeld uit Hongarije: vandaag zijn daar 292 nieuwe corona-infecties geregistreerd. Niet eerder sinds maart zijn er zoveel nieuwe besmettingen gesignaleerd op één enkele dag. Afgelopen vrijdag was nog sprake van 132 nieuwe infecties, zaterdag 158. Sinds de start van de epidemie in maart is het virus bij bijna 6.000 mensen vastgesteld. Er zijn 614 patiënten daar overleden aan Covid-19.
Wereld: 25 miljoen infecties
Toont hier in Europa het coronavirus SARS CoV2 neiging tot teruggang, daarvan is allerminst sprake op wereldniveau. Bij meer dan 25 miljoen mensen is de ziekteverwekker vastgesteld. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een eigen telling. Op 11 augustus, nog geen drie weken geleden, steeg het aantal geregistreerde besmettingen boven de 20 miljoen.
India beleefde vandaag de zwartste coronadag sinds het begin van de uitbraak daar: in 24 uur tijd werd het virus daar gedetecteerd bij 78.761 mensen. Het is een triest record op wereldniveau. Niet eerder werden in een land zoveel nieuwe besmettingen gemeten op één enkele dag. India staat nu derde in de ranglijst van landen met de meeste coronabesmettingen.
Het aantal coronadoden in Brazilië is zaterdag de grens van 120.000 gepasseerd. Het afgelopen etmaal stierven 758 Brazilianen aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee komt het totale dodental sinds de uitbraak uit op 120.262. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.
De NOS meldt dat de Braziliaanse eilandengroep Fernando de Noronha kiest voor een opvallende manier om het coronavirus het hoofd te bieden. Het eiland verwelkomt enkel nog toeristen die covid-19 hebben gehad en daarvan hersteld zijn. De nieuwe regels gaan op 1 september in.