Pillen die onbereikbaar zijn, hoewel onder handbereik. Doordrukstrips die tot bloedens toe in vingertoppen snijden. Injectiespuiten die nauwelijks vast te houden zijn voor iemand met een handprobleem

ReumaNederland spant zich in voor pijnprobleem door verpakkingen

AMSTERDAM – Pijn veroorzakende medicijnverpakkingen behoren tot de grootste dagelijkse ergernissen van vele duizenden gebruikers van geneesmiddelen. Met geen mogelijkheid kunnen zij bij hun tabletten. Veel verpakkingsmateriaal blijkt immers als een onneembare vesting. Zeker voor mensen met een fysieke beperking.

,,Mijn vingers verkrampen voor uren als ik een potje probeer te openen, waarbij je eerst het deksel ingedrukt moet houden en dan moet draaien”, zegt 85-jarige mevrouw Van Wingerden uit Groningen. De Tweede Kamer wil dat minister Bruins van Medische Zorg de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen in Nederland (en in Europa) op de agenda zet… en houdt.

Topconditie?

De vingers en handgewrichten van mevrouw Van Zenderen uit Bilthoven (63) blokkeren al een tijdje. Ze heeft grote moeite haar tabletten uit de medicijnstrip te drukken. En ze is de enige niet. ,,Het geeft veel pijn”, vertelt ze aan de telefoon. ,,Ik heb gewrichtsreuma. Al vrij lang gaat het steeds moeilijker om die pillen uit hun blisters te krijgen, laat staan pillendoosjes open te draaien. Van mensen met reumamedicijnen wordt kennelijk verwacht dat hun handen in een topconditie zijn.”

Ik vind dit een onbezonnen actie van de fabrikant

Mevrouw Jonker schreef een brief over haar probleem met medicijnverpakkingen. ,,Ik gebruik al jaren een middel tegen blaasproblemen. De pillen zaten altijd in ’gewone’ doordrukstrips, wat voor mij geen problemen opleverde. Vervolgens vatte de fabrikant het onzalige idee op om elke strip aan de kant waar de pillen uitgedrukt worden, te beplakken met een sticker die zo stevig is, dat je er geen pil meer doorgedrukt krijgt. Je moet dus eerst van elke strip de sticker lospeuteren, wat een heel gedoe is, vooral voor mensen die geen of minder kracht in hun handen hebben. Bovendien plakt de sticker zo stevig dat ook de folielaag waar achter de pillen zitten mee losgetrokken wordt, zodat alle pillen eruit vallen. Ik vind dit een onbezonnen actie van de fabrikant.” Haar apotheek liet haar weten daar zelf niets aan te kunnen doen. ,,Het enige wat men bij de apotheek zei was ’het ligt aan de fabrikant.”

Vergroeid

,,Mijn man heeft door de reuma zeer pijnlijke vergroeide handen”, schrijft mevrouw C. Luine van Giersbergen. ,,Mijn handen zijn ook niet al te best. Zijn medicijnen worden in potjes, aangetekend verzonden door de St. Maartenskliniek. Natuurlijk geweldig, maar ook heel duur! Gevraagd bij onze apotheek in het dorp of dit ook bij haar zou kunnen in plaats van medicijnstrips, was het antwoord: Nee, dat gaat niet. Het is natuurlijk van de zotte dat dit in Nijmegen wel kan en bij onze eigen apotheek niet.”

Gemma uit Leiden schreef: ,,Ik ben 72 jaar, met artrose in mijn rechterhand. Deze week, bij het klaarmaken van mijn medicatie, zei ik tegen mijn man dat ik de oudere patiënt met nog meer klachten dan ik beklaag bij het uittellen van zijn of haar medicatie. Ik hoop dat fabrikanten in de toekomst wat meer gebruiksvriendelijke verpakkingen maken voor hun meestal dure medicijnen! Tijd voor actie!”

Een ziekenhuisapotheker reageert: ,,Doordrukstrips zijn tegenwoordig van een veel dikkere aluminium folie voorzien waardoor ‘doordrukken’ in feite niet meer te doen is. Bovendien worden tabletten of capsules bij de poging om ze wel door te drukken soms platgedrukt en/of verpulverd. Tip: gebruik de punt van bijvoorbeeld een balpen om de folie even te perforeren – vervolgens gaat het uitdrukken wel lukken.”

Handdoek

Medicijngebruikster Antonia van de Beek schrijft: ,,Misschien een idee om door te geven: ,,Zelf snijd ik met een fijn zakmesje rond een pil in een strip, en wip die dan met de punt op een schone handdoek, zodat die niet wegrolt.”

Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen bij ReumaNederland, is blij met de toezegging van minister Bruins, die toezegde zich hard te maken voor patiëntvriendelijke(r) medicijnverpakkingen. ,,We zien dit als een stevige steun in de rug om een oplossing te zoeken voor een probleem dat het dagelijks leven voor heel veel mensen met reuma onnodig lastig maakt. Het kan niet zo zijn dat je de medicijnen die je nodig hebt, moeilijk uit een verpakking kan krijgen. Een van de risico’s is namelijk dat mensen daardoor minder trouw hun medicijnen nemen.”

Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen bij ReumaNederland (ook bron foto)