Maureen (19) : Dit soort problemen bij mijn ongesteldheid heb ik niet eerder gehad.

DEN BOSCH – ‘Onwijs veel buikpijn’ had 19-jarige Maureen uit Noord-Holland, naar ze zegt, de eerste keer dat zij ongesteld werd na haar eerste coronaprik met het Moderna-vaccin. ,,De eerste twee, drie dagen had ik zo veel pijn en kramp dat ik af en toe moest gaan zitten of liggen, omdat het anders echt niet te doen was. Het was echt heftig.”

Maureen blijkt niet de enige met dergelijke klachten. Bij het Bijwerkingencentrum Lareb in Den Bosch kwamen de afgelopen weken meer dan duizend meldingen binnen van vrouwen met soortgelijke problemen tijdens hun ongesteldheidscyclus. De menstruatiestoornissen spelen niet alleen in Nederland, maar zijn internationaal en worden ook uitgebreid onderling besproken op de sociale media.

Zelfs menopauze

Soms bleef hun menstruatie uit, vertellen ze digitaal, of was er sprake van juist heftiger menstruatie, zoals bij Maureen. Ook werden zij geconfronteerd met doorbraakbloedingen of zelfs bloedingen na de menopauze. Lareb bevestigt de meldingen. Bijzonder, want het is niet eerder voorgekomen dat de Nederlandse bijwerkingenwaakhond melding maakt van menstruatiestoornissen.

,,Ik dacht nog: zou het misschien door de vaccinatie kunnen komen?”, zegt Maureen tegen meerovermedisch.nl . ,,Het was echt opvallend, dit had ik niet eerder meegemaakt.  Nee, ik ben ook niet onregelmatig of zo, want ik ben aan de pil.” Kort hierna kreeg zij een artikel onder ogen waarin haar voorzichtige vermoeden in elk geval een basis kreeg. ,,Dat het inderdaad kan voorkomen dat je meer last ervaart, meerdere vrouwen hebben hier last van.” Aldus Maureen, die nog deze week haar tweede corona-inenting krijgt, en door de ervaring na de eerste prik best een beetje gespannen is hoe het verder zal gaan.

Bertho Nieboer, gynaecoloog van het t Radboudumc in Nijmegen, zegt in Trouw dat deze menstruatiestoornissen nog geen reden zijn tot zorg. ,,We weten dat er een interactie is tussen het immuunsysteem en de geslachtshormonen. Dus zo’n heftige bloeding of juist het uitblijven van de menstruatie kan zeker het gevolg zijn van een vaccinatie. Maar wel eenmalig. Er is geen wetenschappelijke basis voor een blijvend effect.”

Te vroeg

Lareb houdt er intussen rekening mee dat het aantal van duizend meldingen mogelijk verder zal toenemen. Het centrum start een onderzoek naar de invloed van vaccinatie op de menstruatiecyclus. Volgens directeur Agnes Kant is het echter nog te vroeg om er vanuit te gaan dat er een samenhang is tussen de menstruatiestoornissen als bijwerkingen van vaccins. ,,Dat zal moeten blijken. Er kan misschien iets van een bijwerking spelen, maar het kan ook hormonaal zijn.” Tot nu toe is er geen aanleiding om de vaccinatie voor vrouwen zo te plannen dat er enige ruimte zit tot de eerstkomende menstruatie.