In Frankrijk is dit weekeinde een 45-jarige vrouw door elektrocutie om het leven gekomen, nadat ze - een bad nemend - haar mobiele telefoon in het water liet vallen. De iPhone was aan het opladen. Lerares Natalie Pszola had eerder op de dag gedemonstreerd tegen de pensioenplannen van de regering. Haar man en zoon vonden haar. Het drama doet herinneren aan het dertienjarige Nederlandse meisje dat afgelopen najaar in bad 'slechts' brandwonden opliep toen ze met haar telefoon aan het app'en was...

Nederlands meisje (13) onder stroom in bad tijdens mobiel bellen

BEVERWIJK – Een dertienjarig Nederlands meisje uit Noord-Holland is tijdens het nemen van een bad ernstig gewond geraakt toen zij in het water van de badkuip aan het bellen, dan wel aan het app’en was met haar mobiele telefoon.Het apparaat was ingeplugd aan de oplader, maar gleed uit haar rechterhand het water in. Ze kwam daarbij onder stroom te staan.

Dat melden brandwondartsen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en het Amsterdam UMC in het medische vaktijdschrift Journal  of Medical Case Reports.Het meisje raakte daarbij gewond aan haar buik en rechterhand, er was sprake van diep letsel. Doordat zij een moment onder stroom kwam te staan, was zij – aldus haar moeder – enige tijd bewusteloos. De artsen beschrijven deze zaak uitvoerig in hun  vaktijdschrift, om daarmee aandacht te vragen voor de gevaren van het toenemende gebruik van smartphones onder minderjarigen.

Oplader

Wanneer en waar het incident plaatsvonden is niet duidelijk. Wel, dat zij op het moment dat zij door de stroom werd getroffen het uitschreeuwde, waarmee ze haar moeder alarmeerde. Die rende naar de badkamer, zag onmiddellijk wat er gebeurd was, trok de oplader uit het stopcontact en tilde haar dochter uit het water. Uit de beschrijving van het voorval door de chirurgen Pieter J. Haasnoot en Annebeth Meij-De Vries (beiden van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk) en Sem F. Hardon (Zaans Medisch Centrum) blijkt dat het meisje enige tijd last van spiertrekkingen had, onmiddellijk naar het brandwondencentrum werd overgebracht en op een later moment daar aan haar buik is geopereerd. De tiener zou nog altijd last hebben van enig  geheugenverlies.

Volgens de betrokken artsen worden de gevaren van het gebruik van elektrische apparaten in het huishoudelijk gebruik – en in het bijzonder de combinatie van water en stroom – nog altijd ernstig onderschat. In het geval van de tiener was sprake van een laag voltage. Maar toch stellen haar behandelaars dat brandwondletsel al kan optreden bij 50-000 Volt (en uiteraard hoger).

Meer ongevallen

De auteurs van het artikel in de Journal of Medical Case Reports wijzen er met nadruk op dat gebruik van de mobiele telefoon in bad ook in de recente periode (in onder meer Rusland, het Verenigd Koninkrijk), heeft geleid tot een aantal dodelijke ongevallen, onder zowel volwassenen als kinderen en jongeren. Begin vorig jaar stierf een 21-jarige hoogzwangere vrouw in Saint-Martin-d’Hères, nabij Grenôble, Frankrijk, nadat zij in bad was geëlektrocuteerd door haar mobiele telefoon die aan de oplader lag. Twee weken later zou haar kind geboren worden.

Het brandwondletsel bij het 13-jarige meisje. Foto’s: Journal of Medical Case Reports

https://jmedicalcasereports.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13256-019-2231-4