Vrouwencardioloog Janneke Wittekoek: Er moet echt meer onderzoek komen naar de werking van het vrouwenlichaam
AMSTERDAM – Bijna 65 procent van de vrouwen in Nederland met onverklaarde gezondheidsklachten voelt zich niet gehoord door de huisarts of specialist. Dat blijkt uit een enquête onder bijna 1800 vrouwen. Meer dan de helft van de ondervraagden loopt al zeker vijf jaar rond met klachten.
De peiling is een initiatief van journaliste en ervaringsdeskundige Mirjam Kaijer, en wordt ondersteund door vrouwenorganisaties Women Inc. en Zus & Zorg.
Schokkend
Kaijer vindt het gebrek aan kennis onder vrouwen het meest schokkend. Zo weet slechts 40 procent dat vrouwen vaak heftiger reageren op medicatie omdat deze met name op mannen getest wordt. Ruim 80 procent heeft geen idee dat driekwart van de patiënten met een auto-immuunziekte vrouw is. “Het is belangrijk dat vrouwen de juiste feiten kennen”, waarschuwt Kaijer. “Omdat ze nu nog te vaak onterecht horen dat hun klachten psychisch zijn en in therapie moeten”.
Bijschildkliertumor
Zelf liep Kaijer tien jaar rond met onverklaarde klachten die door artsen werden afgedaan als ‘het hoort bij de overgang’. Uiteindelijk kreeg ze de juiste diagnose en werd in Amerika geopereerd aan een goedaardige tumor op haar schildklier en is sindsdien nagenoeg klachtenvrij. “Vrouwen worden vaak door hormonale schommelingen verkeerd gediagnosticeerd”, zegt vrouwencardioloog Janneke Wittekoek. “Er moet echt meer onderzoek komen naar de werking van het vrouwenlichaam”.
Kleine mannetjes
Vergeleken met landen als Canada en de Verenigde Staten loopt Nederland achter de feiten aan. “Het lichaam van de man is nog steeds de norm waar medische kennis in Nederland op is gebaseerd”, onderschrijft ook prof. dr. Bart Fauser, hoogleraar Voortplanting en Gynaecologie. “Vrouwen worden nog behandeld als kleine mannetjes, terwijl we weten dat de hormoonsituatie veel invloed heeft op alle organen in het vrouwenlichaam. De man-vrouw verschillen worden nog niet goed erkend in de Nederlandse gezondheidszorg.”
30.000 handtekeningen
Om aandacht voor genderspecfieke gezondheidszorg te vragen bij de politiek startte Kaijer vorig jaar een petitie die intussen al meer dan 30.000 keer is ondertekend (http://mirjamkaijer.nl/petitie/). Ze schreef ook het boek ‘Ik ben geen man’, waarin ze samen met artsen en ervaringsdeskundigen waarschuwt voor de gebrekkige genderspecifieke zorg in ons land. De petitie wordt dit voorjaar aangeboden aan Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid.