Bezorgdheid over mogelijk meer sterfgevallen door CO-vergiftigingen in dit coronajaar

  • Eigenaar Larense barbershop (41) overlijdt aan koolmonoxidevergiftiging
  • Vrouw ondanks reanimatie overleden na melding koolmonoxide in woning Yerseke
  • Tientallen flatbewoners in Nijkerk huis uit door koolmonoxide
  • Koolmonoxide-alarm in woning in Sint-Oedenrode

BEVERWIJK –  De coronacrisis leidt op dit moment tot een hoger risico op doden en gewonden door koolmonoxide (CO). Daarvoor waarschuwen de Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting vandaag. Zojuist is hun gezamenlijke campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ van start gegaan.

‘Nu in coronatijd het stookseizoen is begonnen verblijven meer mensen binnenhuis door de huidige coronamaatregelen. Bovendien hebben dit jaar mede door minder mensen hun cv-ketel hebben laten controleren’, stellen de twee samenwerkende organisaties. Elk jaar overlijden in Nederland tien tot 15 mensen aan koolmonoxide, een reukloos maar zeer gevaarlijk gas. Dit jaar zou het sterftecijfer door CO-vergiftigingen weleens hoger kunnen komen liggen, wordt gevreesd.

De vier hierboven aangestipte berichten met zeker twee sterfgevallen tot gevolg, zijn slechts enkele van de dramatische gebeurtenissen rond koolmonoxidevergiftigingen in de eerste twee weken van deze maand november. En toch lezen veel mensen over dergelijke, vaak korte, meldingen heen… En denken dan, ten onrechte: ach, het zal zo’n vaart niet lopen.

Barbershop Florens

De kapper die net enige weken eerder de naar zijn tweede zoontje vernoemde nieuwe barbershop ‘Florens’ in gebruik had genomen, had maandag 9 november al de hele dag een onverklaarde hoofdpijn die steeds erger werd en waartegen hij steeds meer paracetamol-tabletten slikte. Die hielpen niet. Aan het einde van de dag begon de 41-jarige kapper over te geven en raakte bewusteloos. Enige uren daarna overleed hij in een naburige ziekenhuis. Toen het ambulancepersoneel hem uit de barbershop had gehaald, ging onmiddellijk hun CO-melder af, ten teken van een veel te hoge concentratie koolmonoxide. Die bleek het gevolg van een technisch mankement – een losse afvoerbuis – aan de nieuwe cv-ketel.

Het afgelopen weekeinde stierf een vrouw in een woning in Yerseke, Zeeland. Zondagmorgen in alle vroegte werd zij bewusteloos aangetroffen in haar woning aan de Molendijkseweg. De hulpdiensten merkten onmiddellijk een te hoge concentratie CO. Er wordt op dit moment nog onderzoek naar haar overlijden uitgevoerd.

Lockdown

Een levensgevaarlijke koolmonoxidevergiftiging (kortweg CO-vergiftiging) is met een drietal eenvoudige maatregelen te voorkomen, stellen Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting: Ventileer – Controleer – Alarmeer. Techniek Nederland laat weten dat minder mensen dit jaar hun cv-ketel hebben laten controleren. De lockdownperiode wordt hierbij als oorzaak aangegeven.

,,Een alarmerende ontwikkeling,” zegt Jet Vroege, dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland. ,,Het is essentieel jaarlijks de cv-ketel te laten controleren. Dit geldt net zo goed voor een oude als een gloednieuwe ketel. Ik begrijp dat mensen nu terughoudend zijn, vanwege ‘corona’, maar deze controles kunnen heel ‘coronaveilig’ volgens de richtlijnen van het RIVM worden uitgevoerd.”

Misselijk

Naast de jaarlijkse controle van het verwarmingstoestel adviseert Jet Vroege om 24 uur per dag en 7 dagen per week te ventileren door een raam of rooster op een kiertje te zetten en een CO-melder te plaatsen. ,,Heel belangrijk, aangezien alleen een melder je kan waarschuwen als het levensgevaarlijke koolmonoxide in je woning vrijkomt.” Groot probleem is dat veel mensen symptomen van een koolmonoxidevergiftiging niet (op tijd) herkennen. Zo weet bijvoorbeeld de helft van de Nederlanders niet dat misselijkheid ook een symptoom van een koolmonoxidevergiftiging kan zijn*.

Sluipmoordenaar

Belangrijk dat hier meer over bekend wordt, zegt ook Jeroen van Roosmalen, arts op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk: ,,Koolmonoxide is een niet prikkelend, geur- en kleurloos gas. Het zorgt ervoor dat zuurstof niet meer gebonden kan worden aan het hemoglobine, waardoor zuurstofgebrek in de weefsels van het lichaam kan ontstaan. Een koolmonoxidevergiftiging, inderdaad een  sluipmoordenaar, is voor slachtoffers maar ook voor professionals makkelijk over het hoofd te zien. De eerste symptomen bij een koolmonoxidevergiftiging zijn vaak vaag en kunnen lijken op griep, een ziektebeeld dat juist ook in het stookseizoen (waarin ook de meeste koolmonoxide-vergiftigingen plaatsvinden) vaker voorkomt”

Daarnaast wijst Van Roosmalen op neurologische klachten die met enige regelmaat worden gezien bij een koolmonoxidevergiftiging, zoals geheugenproblemen of moeite met spreken. ,,Dat maakt het stellen van de diagnose ook niet makkelijker”, zegt  Van Roosmalen, die het belang van de preventieve maatregelen (Ventileer – Controleer – Alarmeer) onderstreept. ”Indien klachten verdwijnen na een wandeling in de buitenlucht, zou dat kunnen betekenen dat er sprake is van een koolmonoxidevergiftiging. Professionals moeten de komende periode extra alert zijn op een eventuele koolmonoxidevergiftiging.”

Campagne ‘Stop CO-Vergiftiging’