Voorkom vrijetijds-ongelukken, elk ziekenhuis heeft het personeel en de capaciteit hard nodig!

EINDHOVEN – De coronacrisis in Nederland, die de meeste Nederlanders in huis vastzet, leidt tot meer ‘doe het zelf’-ongelukken dan gewoonlijk. Dat signaleert traumachirurg Gust van Montfort van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De medicus doet een oproep om dergelijke risico’s voorlopig even te mijden. Er ligt namelijk al een enorme druk op de Spoedeisende Hulp, stelt hij.

Van Montfort vraagt mensen met ineens een acuut teveel aan vrije tijd, doordat ze noodgedwongen thuis moeten blijven, en een te grote dosis vlijt, om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke situaties uit uit de weg te gaan. Hij heeft er alle begrip voor dat veel mensen niet doelloos de dagen willen slijten en hun tijd nuttig willen gebruiken.”

Dakgoten

Maar: ,,Dakgoten schoonmaken en je kinderen leren skeeleren zou ik even uitstellen”, zegt hij. Van Montfort vraagt mensen zich bewust te zijn van de risico’s die kleven aan sommige van dit soort activiteiten.

De chirurg had onlangs weekeinddienst en zag diverse doe-het-zelvers voorbij komen met lelijke verwondingen. ,,Veel mensen hebben nu tijd om te klussen. Mijn advies: ga dan niet met een cirkelzaag aan de slag als je dat ding twee jaar niet hebt aangeraakt! De kans dat je na gebruik het ziekenhuis moet bezoeken is namelijk aanwezig. Natuurlijk zullen we je helpen, maar weet wel dat het extra druk geeft. We hebben nu alle mensen nodig om het coronavirus het hoofd te bieden.”

Mountainbiken

Van Montfort zegt vooral niet de moraalridder te willen uithangen: ,,Ik wil niemand beschuldigen, maar wel wel graag iedereen kunnen helpen. Dus wees je bewust van de risico’s die bepaalde activiteiten met zich meebrengen! We moeten ons zorgstelsel niet onnodig belasten juist nu we ons zorgen maken over capaciteit in de ziekenhuizen. Dus ga liever hardlopen dan mountainbiken…”