AMSTERDAM – Medicijnverpakkingen moeten gebruiksvriendelijk worden. Dat wil minister Bruno Bruins van Medische Zorg. De bewindsman stoort zich er aan dat veel verpakte medicatie voor thuisgebruik letterlijk onbereikbaar is voor grote groepen mensen met een hand- en/of gewrichtsprobleem of verminderde spierkracht. De medicijnen zijn meestal wel beschikbaar, maar de gebruikers kunnen de verpakkingen niet openen krijgen.

De VVD-bewindsman spoort medicijnproducenten nu aan om hun producten voortaan toegankelijker’ te maken: met minder complexe draai-drukdoppen, makkelijker te openen doordrukstrips, en injectiespuiten die met minder inspanning te hanteren zijn. Bruins volgt daarin een voorstel, recent ingediend door 50PLUS in de Tweede Kamer. De minister komt daarmee tegemoet aan een al lang bestaande wens van talloze patiëntengroepen en hun belangenorganisaties, onder wie ook mensen met een verminderd gezichtsvermogen.

Het openen van tabletpotjes, tubedopjes en/of pillenblisters is dikwijls een worsteling. Voor mensen met bijvoorbeeld een reumatische aandoening is het veelal een hele ‘operatie’ om kleine tabletten uit een strip te drukken, stelt ReumaNederland. De belangenorganisatie heeft het probleem van de medicijnverpakkingen onder ogen van Kamerleden gebracht. De indiener van de motie, Simon Geleijnse, stelt: ,,Je medicijnverpakking niet kunnen openen vanwege je aandoening, is onverteerbaar.

ReumaNederland is nu aan het bekijken wélke medicijnen (van welke merken) er negatief uit springen en onhandelbaar zijn.

ReumaNederland