ROTTERDAM – Drones lijken de snelste weg voor een sneltransport te worden. Patiënten hebben soms met spoed bloed of medicijnen nodig. En wanneer seconde telt, kunnen files en drukte op de weg ernstige gevolgen hebben. De inzet van een drone kan dan de oplossing zijn.

De  ANWB en PostNL starten dezer dagen medische drone-transporten voor het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en de Sanquin bloedbank in Amsterdam.

De testvluchten vinden plaats tussen Rhoon en Oud-Beijerland. Doel is te onderzoeken hoe in de toekomst bloed en medicijnen met ‘bloedspoed’ per drone van het Erasmus MC en Sanquin naar de regio Zeeland vervoerd kunnen worden.

Weiland

Het is tevens een duurzaam alternatief voor vervoer over de weg. Tijdens de vluchten wordt onderzocht wat er nodig is om uiteindelijk in het luchtruim tussen het Erasmus en Zeeland te kunnen vliegen. De vliegtesten tussen Rhoon en Oud-Beijerland zijn een volgende stap in de realisatie van deze dronedienst. De vluchten starten in een weiland bij Rhoon, en de drones landen op de dijk langs de oude Maas.

Tijdens de vluchten worden de vliegprocedures getest die nodig zijn om in het gecontroleerde luchtruim van het vliegveld Rotterdam the Hague Airport te vliegen. De vluchten worden dan ook in nauw overleg met de Luchtverkeersleiding Nederland uitgevoerd, die in dit gebied verantwoordelijk is voor de controle van het luchtruim. De drones hebben tijdens de testvluchten nog geen medische goederen aan boord.

Toekomst

Er worden ook testvluchten uitgevoerd tussen Meppel en Zwolle voor het Isala Diaconessenhuis. Deze testvluchten verlopen goed. Door op meerdere trajecten te ontwikkelen bouwen we kennis op die nodig is om in de toekomst voor heel medisch Nederland te kunnen gaan vliegen.

Voor er daadwerkelijk met bloed of medicijnen gevlogen kan worden, moet er nog een heel traject afgelegd worden. De techniek zal verder doorontwikkeld worden en de drones moeten veilig ingepast worden in het overige luchtverkeer. Ook moet de regelgeving nog verder ontwikkeld worden. Sanquin heeft al enkele testen met bloedproducten in de drone uitgevoerd, waaruit bleek dat de temperatuurspecificaties gewaarborgd konden blijven.