Maag Lever Darm Stichting: 'Vezelrijk voedsel ook in weekeinde van groot belang voor een gezonde spijsvertering'

AMERSFOORT – In Nederland heerst – vooral op zaterdagen, maar ook op de zondag – een dip in het eten van vezelrijke voeding. ,,Er is sprake van een massale vezeldip”, concludeert de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) op de voorlopige uitkomsten van een vezelinname-studie door de Wageningen Universiteit.

Veruit de meeste Nederlanders, zowel vrouwen als mannen, vinden het lastig om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vezels te halen. En dat, terwijl vezelrijk voedsel van groot belang is voor een gezonde spijsvertering en daarmee een goede algehele gezondheid.

Het advies ligt op 30 gram vezels per dag voor vrouwen en 40 gram vezels per dag voor mannen. Gemiddelde krijgt de Nederlandse vrouw echter slechts 18 gram vezels binnen en de Nederlandse man hooguit 22 gram per dag, zo blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dit probleem zegt de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met de onderzoekers van de Wageningen University & Research (WUR) te willen oplossen. ,,De eindresultaten van het project laten nog even op zich wachten, maar we kunnen nu wel al zien dat mensen een opmerkelijke ‘dip’ in hun vezelinname op zaterdag ervaren”, zegt onderzoeker ir. Iris Rijnaarts van de afdeling Humane Voeding van de WUR.

Het onderzoek moet nu uitwijzen of de vezelinname bij gezonde mensen verhoogd kan worden, bijvoorbeeld door het geven van voedingsadviezen op maat.

Volgens Iris Rijnaarts vinden mensen het vooral op zaterdagen moeilijker dan elders in de week om genoeg vezels te eten. Hoe dat komt? ,,Mogelijk spelen een andere dagindeling en een ander ritme een grote rol. Er liggen meer verleidingen op de loer en onze discipline om gezond te eten ligt lager. Een snelle hap in bijvoorbeeld de voetbalkantine is dan snel gekozen.” En dat terwijl het met een aantal kleine en slimme aanpassingen heel goed te doen is om extra vezels op de teller te zetten, vult zij aan.

Het onderzoek maakt onderscheid tussen twee groepen deelnemers. De eerste groep deelnemers kreeg voorlichting over vezels via brochures van het Voedingscentrum en de MLDS. Ook werden zij doorverwezen naar de websites van beide partijen, met daarop meer vezeltips. De tweede groep kreeg een persoonlijk vezeladvies via een applicatie. ,,We richten ons in het advies op laagdrempelige aanpassingen van het voedingspatroon van de deelnemers. Van crackers naar volkoren crackers bijvoorbeeld. Of van rijst naar zilvervliesrijst. Een extra stuk fruit. Al met al kleine aanpassingen die een groot verschil in vezelinname kunnen verzorgen.”

Zie ook: www.mlds.nl