Bureau Clara Wichmann vindt dat producent Allergan vrouwen in de kou laat staan

AMSTERDAM – Het bureau Clara Wichmann stelt het Amerikaans-Ierse farmaceutische bedrijf Allergan aansprakelijk voor het jarenlang produceren en leveren van inferieure borstprothesen. Tientallen vrouwen in Nederland hebben door siliconen lekkende implantaten van deze producent een vorm van lymfklierkanker ontwikkeld.

De collectieve actie die het bureau nu samen voert met Stichting SVS/Meldpunt Klachten Siliconen, vindt plaats namen zo’n zestigduizend vrouwen in Nederland. Bij hen zijn in de loop der jaren – sinds het Europese verbod – tot medio 2018 zogenoemde getextureerde (=ruwe) Biocell borstimplantaten geplaatst.

Gebrekkig

‘Clara Wichmann’, dat principiële rechtszaken ondersteunt waarin met name de rechten van vrouwen centraal staan, stelt in een donderdag verstuurde aansprakelijkheidsbrief: “Hoewel mensen bij plaatsing van de implantaten werd verteld dat ze veilig zijn, blijken ze nu toch gebrekkig en kunnen ze zelfs een zeldzame vorm van lymfeklierkanker veroorzaken.”

Het gaat om ‘BIA-ALCL’, dat is een uiting van lymfklierkanker die bij een nog onbekend aantal vrouwen in Nederland is opgetreden. Voluit heet deze kanker  borstimplantaat-geassocieerd anaplastisch grootcellig lymfoom. Het is kanker van het immuunsysteem en kan zich ontwikkelen in het kapsel van littekenweefsel en de vloeistof rond een borstimplantaat. In sommige gevallen kan het zich door het hele lichaam verspreiden. Bij de meeste patiënten is deze kanker te genezen indien het tijdig wordt vastgesteld en afdoende behandeld, maar een klein aantal patiënten is aan de ziekte overleden.

Ontoelaatbaar

Volgens Clara Wichmann laat Allergan (McGhan/Inamed) deze vrouwen in de kou staan. Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann zegt erover: “Allergan heeft veel geld verdiend aan de borstimplantaten. Inmiddels is duidelijk dat mensen hier ziek van worden. Ook vrouwen die nog niet ziek zijn geworden en van deze gevaarlijke implantaten af willen, moeten dit zelf betalen. Wij vinden het ontoelaatbaar dat mensen die deze gebrekkige implantaten kregen zelf voor de kosten moeten opdraaien.”

Het Bureau Clara Wichmann stelt dat het risico op BIA-ALCL ruim 466 keer groter dan bij vrouwen zonder deze implantaten.

Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/regina-eerst-borstkanker-daarna-kanker-door-mijn-implantaten/