UPDATE 22 november 2020, 15:00 uur - Het blijkt een op-en-neergaande beweging waar soms geen peil op te trekken valt. Nadat het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland al een paar dagen weer steeg, is het tussen gistermorgen 10:00 uur en vandaag (zelfde tijd) weer teruggelopen. Vandaag staat de thermometer op: 5.407 positieve tests. Het RIVM meldde zaterdag eerst 6.093 gevallen, maar heeft dat cijfer naar beneden bijgesteld tot 6076. Het aantal sterfgevallen steeg met 21. Zaterdag werden er 48 coronadoden gemeld.

Premier Rutte: Laten we met z’n allen dit land veilig houden…

DEN HAAG – Premier Rutte heeft zijn zorgen uitgesproken over het opnieuw oplopen van de coronacijfers in Nederland. ,,De besmettingen lopen zelfs al een paar dagen weer een beetje op. Dat is niet hoe je ’t wil hebben. Dat is zorgelijk”, zei hij zaterdag in een onlinegesprek van de VVD.

Rutte zei nog niet precies te kunnen zeggen ‘hoe erg’ deze ontwikkeling is. Maar het bevalt hem allerminst, benadrukte hij. ,,Uiteindelijk wil je terug naar 3500-3600 besmettingen, en uiteindelijk natuurlijk terug naar nul… In ieder geval in december naar zo’n 3600; want dat zou je wellicht weer iets kunnen. En misschien nog wel iets met een plúsje met Kerst en Oudjaar. Maar met deze cijfers, het is vandaag weer net boven de zesduizend, wordt dat lastig. Het bevalt me niet.”

Niet goed…

Tijdens de persconferentie na afloop van het wekelijkse Kabinetsberaad op vrijdag zei Mark Rutte al dat het niet echt goed gaat met de besmettingscijfers. Vanavond riep hij voor de zoveelste keer mensen op zich aan de regels te houden – ,,Laten we met z’n allen dit land veilig houden”.

Volgens het RedTeam van zelf aangeboden deskundigen, thuis in vele aspecten van de zorg, zou het kabinet moeten overwegen om de Kerstvakantie te vervroegen en daarmee te verlengen. In een korte toelichting daarop zegt oud-zorginspecteur IGZ en voormalig huisarts Wim Schellekens, lid van het team, desgevraagd tegen meerovermedisch.nl: ‘De huidige maatregelen verlagen de R (het reproductiegetal) veel te weinig. We zitten nu in een kwakkel-lockdown die heel lang gaat duren: dat is slecht voor patiënten, de zorg, bedrijven en economie. Online onderwijs blijkt ook internationaal sterk te werken om besmettingen terug te dringen.”

RedTeam: Werken de huidige lockdown maatregelen? Wat was de invloed van de herfstvakantie? Waarom stagneert de daling nu en waar leidt dat toe? Hoe voorkómen we een lange kwakkel-lockdown?