Ik zie kinderen die enthousiast meedoen met de schoolgymnastiek, maar door leerkrachten worden afgeremd omdat ze het zelf eng vinden.

ROTTERDAM – Ouders, leerkrachten en trainers moeten kinderen met een aangeboren hartafwijking stimuleren om te sporten in plaats van hen af te remmen. Want dat gebeurt veel te vaak, zegt kindercardioloog Wim Helbing van het Erasmus MC Kinderthoraxcentrum in een podcast van zijn ziekenhuis.

Wees niet bang om een kind met een hartaandoening te laten sporten, maak er niet op voorhand een kasplantje van, vindt Wim Helbing. 

Professor Helbing noemt het ‘schrijnend’ hoe mensen soms reageren wanneer kinderen met een aangeboren hartafwijking willen sporten. Zelfs als artsen duidelijke adviezen hebben gegeven en de ouders die goed begrijpen, geeft de naaste omgeving er vaak een eigen interpretatie aan. ,,Ik zie kinderen die enthousiast meedoen met de schoolgymnastiek, maar door leerkrachten worden afgeremd omdat ze het zelf eng vinden. Of jongetjes die zich aanmelden bij een voetbalclub en meteen van de trainer te horen krijgen: ,,Ga jij maar op het doel staan.”

Stilzitten slecht

De adviezen van de omgeving zijn natuurlijk goedbedoeld, maar niet nodig, zegt Helbing die sinds 30 jaar kinderen met een aangeboren hartafwijking behandelt in het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC. Sporten verbetert zowel de geestelijke en fysieke gezondheid van de kinderen, blijkt uit onderzoek. ,,Voor vrijwel alle kinderen met een aangeboren hartafwijking is sporten ongevaarlijk. Ieder kind raden we aan om een bepaalde hoeveelheid inspanning per week te verrichten, of je nou iets aan je hart hebt of niet. Stilletjes in een hoekje zitten is per definitie slecht.”

Jaarlijks worden in Nederland 1200 tot 1400 kinderen geboren met een hartafwijking. Dat is ongeveer 1 op de 100 kinderen.

Vergt sporten dan niet te veel van een kind met een aangeboren hartafwijking? Helbing: ,,Sporten vraagt iets van het hart, maar het hart past zich ook aan de regelmatige inspanning. De hartspier wordt krachtiger. Het voordeel is dat het hart zich dan ook in andere situaties makkelijker kan herstellen.”

Talent

Helbing herinnert zich als de dag van gisteren hoe hij in de praktijk zag hoe flexibel een hart kan zijn. Hij had een patiënt met een hartafwijking die ook na behandeling nog best wel wat restafwijkingen had. Op een controle zag Helbing dat zijn hart veranderde op een manier die niet bij de afwijking paste. Toen bleek dat hij aan topsport deed en 4 tot 5 uur per dag trainde. ,,Ik vind het indrukwekkend dat hij zich ondanks zijn serieuze afwijking goed genoeg voelde om zo’n niveau te sporten. En dat zijn hart zich aanpaste zodat hij toch iets kon doen met zijn talent.”

De Rotterdamse cardioloog wil dat in de toekomst alle kinderen de kans krijgen op hun eigen niveau te sporten. ,,Alle kinderen zouden een coach moeten krijgen die hen buiten het ziekenhuis begeleidt naar sportscholen en clubs. Op zo’n manier dat ieder kind zich er lekker bij voelt en de omgeving er vertrouwen in heeft.”

Beluister hier het hele gesprek met prof. Wim Helbing via Spotify , Apple Podcast , Spreaker of Google Podcasts .