Huisarts, RIVM en staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): ‘Kinkhoestprik een ‘cocktail met allerlei gifstoffen’? Dat is een levensgevaarlijke opmerking!’

WIJDENES – Maaike Smit voelt zich er nog altijd verantwoordelijk voor dat zij, zonder het zelf te beseffen, afgelopen najaar haar pasgeboren baby met kinkhoest besmette. De 35-jarige moeder van drie meisjes uit het dorpje Wijdenes in de ‘kop van Noord-Holland’, zelf werkend in de zorg, wéét dat ze er niets aan kon doen. Maar toch…

,,Om je baby zo kort na de geboorte al in zo’n toestand te zien: in het ziekenhuis, diep hoestend en heftig benauwd, met ademstops en een verslechterende saturatie, blauw aanlopend, met een zuurstofkapje op. Dat allemaal vrijwel onmiddellijk na binnenkomst, met spoed waren we opgenomen. Het was heel verdrietig om dit mee te maken. Acht dagen lagen we daar, allebei, in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn.”

Maaike Smit: Het was heel verdrietig om dit mee te maken. Door kinkhoest lagen Soof en ik acht dagen in ziekenhuis.

De jonge moeder schudt dan ook het hoofd wanneer het geruchtmakende verhaal ter sprake komt van de ‘gratis blender in ruil voor het afzien van vaccinatie tegen kinkhoest’. Een zieke stunt van een voormalige lifestylecoach die haar eigen bedrijfje en haar levensopvatting wilde promoten met uitspraken als dat de 22-wekenprik tegen kinkhoest een ‘cocktail met allerlei gifstoffen’ is, en daarmee probeert in te spelen op de in het land levende antivaxx-sentimenten. ,,Dit is natuurlijk volkomen absurd en zo níet waar”, reageert Maaike Smit. ,,Echt waanzin!”

Fantasieverhalen

Zowel CU-staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) als het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu grepen in toen Eva van Zeeland van het bedrijfje Miss Natural Lifestyle met haar uiterst bedenkelijke uitspraken de levens van moeders en kinderen in gevaar bracht. ,,Praat met je verloskundige/arts als je vaccinatievragen hebt”, twitterde Blokhuis, ,,Zij prikken dit soort fantasieverhalen snel door met echte deskundigheid…” Het RIVM spreekt van een ‘misleidende commerciële oproep aan zwangere vrouwen om zich niet te vaccineren tegen kinkhoest’ en heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingeschakeld.

Elk jaar worden in Nederland zo’n 170 baby’s ernstig ziek of beschadigd door kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Als Maaike haar ervaring vertelt blijkt haar schuldgevoel een rode draad door haar verhaal. ,,Als ik had geweten dat het kinkhoest was, waardoor ik zo hoestte… Achteraf bezien had ik me met 22 weken zwangerschap moeten laten vaccineren, natuurlijk!, maar daar heb ik niet bij stilgestaan. Die gedachte is me ook niet aangereikt, ook niet toen ik begon te hoesten.” De 22-wekenprik had Maaike en haar baby tegen kinkhoest (‘pertussis’) kunnen beschermen, een zeker voor het kind gevaarlijk bacteriële besmetting die tot longontsteking of hersenschade kan lijden. En zelfs tot de dood. Elk jaar worden in Nederland zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

‘Verkoudheidje’

Vier maanden geleden is het nu dat Soof, de derde dochter van Maaike en Jos,   geboren werd op vrijdag 6 september 2019, als zusje van Fien en Suus. ,,Eén tot twee weken voordat ik moest bevallen begon ik wat te hoesten”, zegt Maaike. ,,Maar niet zodanig dat ik meteen aan een ernstig besmettelijke hoest dacht. Bij mij ging het pas echt los toen Soof een week was, zo rond 13 september. Niemand dacht toen nog aan kinkhoest. En, weet je, ik trek ook niet heel snel aan de bel bij de dokter. Zeker niet voor een verkoudheidje.”

Echter toen het hoesten doorging, zelfs veel erger werd en haar ribben pijn begonnen te doen, ook haar rechterzij beurs aanvoelde, en ze zó diep hoestte dat ze af en toe moest overgeven… ,,En ook Soof begon te hoesten”, vertelt Maaike Smit, ,,dat was rond 20 september, in haar derde week… toen was het moment daar om de huisarts te alarmeren.”

Huisarts: Een dramatische ervaring. Dit grijpt diep in als je niet-gevaccineerd bent tegen kinkhoest…

Huisarts Nico Terpstra uit Venhuizen, dik twintig jaar in het vak, zegt meteen een ‘niet pluis’-gevoel te hebben gehad bij het zien van de heftig hoestende moeder en de diep hoestende baby. ,,Ik heb uiteindelijk antibiotica voorgeschreven voor het complete gezin”, reconstrueert Terpstra de situatie. ,,Dus ook voor de andere twee kinderen en de vader, maar eveneens de ouders die bij het gezin wonen, in een aanleunwoning. Want afgezien van de anamnese (het verhaal over het ziekteverloop van moeder en kind), gaf ook het onderzoek aan dat er sprake was van kinkhoest. Ik voelde meteen: hier is spoed geboden, en heb de ziekenhuisopname voor allebei in gang gezet. Ik ben erg blij dat ik dat ik dat gedaan heb en niet heb getwijfeld, maar snel de telefoon heb gepakt om ze in te sturen. De baby heeft het daar beslist moeilijk gehad, maar het liep gelukkig net goed af…”

Laboratorium

Al vrij snel bevestigde ook de ‘neuskweek’ van moeder en kind, opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium in Tilburg, dat het kinkhoest was, veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Nico Terpstra heeft het verhaal van Maaike en Soof als huisarts van het gezin als ‘dramatisch’ ervaren. ,,Dit grijpt diep in, als je niet-gevaccineerd bent tegen kinkhoest, maar ook voor mij. Maar Maaike Smit kon daar werkelijk niets aan doen, ook al neemt zij het zichzelf kwalijk.”

Terpstra zegt heel wat reacties te hebben gehad via zijn internetmelding daarover. ,,Er was zelfs een arts, die negen jaar geleden hetzelfde had meegemaakt met een van haar eigen kinderen. En nog steeds was ook daar het schuldgevoel.”

Maaike Smit, werkend in de revalidatiezorg, zit thuis met Soof op schoot. ,,Mijn wéér blije meid…”, lacht ze. ,,Dit was heel erg naar, heel erg frustrerend ook. Waarom heb ik dit niet geweten? Eén simpel prikje had dit alles kunnen voorkomen. Die vaccinatie had ik zonder meer willen hebben. Want de veiligheid van mijn kind is me alles waard.”

Vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Foto: ANGELO ESSLINGER/Pixabay

RIVM: alles over de 22-wekenprik tegen kinkhoest

Wat is kinkhoest? Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.

Ernstig voor baby’s – Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Baby’s nog niet beschermd – Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar.

Hoe kun je je baby wel beschermen? Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik.

Hoe werkt het? Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.