Charissa: Na 12 weken heb ik nog steeds veel last van het virus, ik kan nauwelijks iets ondernemen op een dag.

AMERSFOORT – Bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus heeft een groot deel van de coronapatiënten nog ernstige gezondheidsklachten. Ruim 9 op de 10 mensen geeft aan last te hebben van vermoeidheid, kortademigheid, druk op de borst, hoofdpijn, spierpijn. Eenvoudige dagelijkse activiteiten kosten veel inspanning en vergen veel energie.

Dit beeld spreekt uit een peiling van het Longfonds en behandel- en kenniscentrum CIRO onder 1.622 mensen met klachten na corona. ,,We zijn hier werkelijk van geschrokken”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. ,,Het is voor het eerst dat deze grote patiëntengroep in beeld wordt gebracht. Deze mensen moeten echt gezien, gehoord en geholpen worden.” De gemiddelde leeftijd van de (ex-)coronapatiënten is 53 jaar, veruit de grootste groep (85 procent) zegt dat zijn gezondheid vóór de corona-infectie goed was. Nu is dat nog maar 6 procent.”

Onzichtbaar

Van de mensen die meewerkten aan het onderzoek heeft 91 procent nooit in het ziekenhuis gelegen vanwege corona, bij 43 procent is geen diagnose vastgesteld door een arts. Meer dan 1 op de 5 geeft aan geen nazorg te hebben gehad en daar zeer ontevreden over te zijn. ,,Het lijkt erop dat we te maken hebben met een onzichtbare groep patiënten die na corona tussen wal en schip dreigt te vallen. Dat moeten voorkomen worden”, zegt Michael Rutgers. Bijna de helft geeft aan na corona niet meer te kunnen sporten, meer dan 6 op de 10 heeft zelfs problemen met lopen. ,,Schokkend”, vindt Rutgers. ,,Zestig procent van de ondervraagden was eerder niet onder behandeling van een arts. Dit zijn gewoon gezonde mensen die zich nu afvragen of ze ooit volledig herstellen van corona.”

Langdurig

De vragenlijst is ontwikkeld door Longfonds, CIRO en de Universiteit Maastricht. Het Longfonds heeft hiervoor intensief contact gehad met de Facebook-groep ‘Corona ervaringen en langdurige klachten’. Deze groep is in korte tijd gegroeid tot meer dan 12.000 leden.

Charissa Rehling (29) herkent zich in het beeld: ,,Dik 12 weken zit ik nu thuis en ik heb nog steeds veel last van het virus, ik kan nauwelijks iets ondernemen op een dag. Voor mijn gevoel kan ik nergens echt terecht met mijn klachten, er is geen vangnet voor patiënten zoals ik. Meer herkenning en erkenning voor de langere termijn effecten van corona is heel erg nodig.”