Koorts op zichzelf hoeft niet bedreigend te zijn, stelt longarts Marjolein Drent. Maar gebrek aan zuurstof is dat wel.

NIEUWEGEIN –  Saturatiemeters… ze dienen om het zuurstofniveau in het bloed te bepalen. Longarts Marjolein Drent van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zegt dat er minstens 5.000 nodig zijn. Vijfduizend in de strijd tegen het coronavirus…! Ze heeft pas 10 procent ervan: 500…

Samen met een grote groep longartsen probeert professor Drent dit forse aantal eenvoudig werkende zuurstofmeters bij elkaar te krijgen. Vandaag is zij met deze landelijke inzamelingsactie – Help de Longartsen Helpen! –  begonnen. Daarin roept zij in het bijzonder bedrijven op om haar en haar collega’s te helpen door saturatiemeters beschikbaar te stellen.

Groot tekort

Marjolein Drent, een zeer bevlogen longarts, licht haar actie toe: ,,Er is een groot gebrek aan deze saturatiemeters. Zeker bij deze dramatische uitbraak van het coronavirus. De behandelend artsen hebben ze dringend nodig voor het medisch in de gaten houden van mensen met corona. Het gaat om patiënten die niet ziek genoeg zijn voor opname in het ziekenhuis en daarom thuis verblijven en vrij zeker ook in bed liggen. Maar thuis ligt nu eenmaal zuurstoftekort op de loer. Met deze saturatiemeters, die heel simpel zijn, willen longartsen hun patiënten thuis ‘monitoren’, waarbij de patiënten zelf hun zuurstofniveau kunnen opnemen, en deze vervolgens aan de specialist doorgeven.  Mocht er ineens een verslechtering optreden bij een patiënt, dan weet de arts dat snel, en kan alsnog tot ziekenhuisopname worden besloten.”

Koorts op zichzelf hoeft niet bedreigend te zijn, benadrukt longarts Marjolein Drent. ,,Maar gebrek aan zuurstof is dat wél. En dat ernstige probleem kan acuut optreden en snel verergeren. Met zo’n saturatiemeter is dat onmiddellijk waarneembaar.”

Longarts professor Marjolein Drent (St Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en Academisch Ziekenhuis Maastricht).

Een saturatiemeter wordt ook wel ‘pulse-oximeter’ genoemd. Het zuurstofgehalte wordt op de saturatiemeter aangegeven in percentages. Een gezonde waarde ligt bij volwassenen tussen de 93 en 100 procent. De zuurstofmeting is simpel en pijnloos: afhankelijk van het apparaatje legt de patiënt de vingertop tussen het klemmetje of op de meter. De saturatiemeter detecteert door middel van(infra)rood licht en de geïntegreerde fotosensor de binding van de rode bloedcellen in de bloedvaten. Binnen een paar seconde geeft de display de waarden weer.

Reinigen

De meters zijn na gebruik goed te reinigen, dus virusvrij te maken, zegt Marjolein Drent, en vervolgens weer in te zetten voor nieuwe patiënten. Overigens zijn er ook ‘gewone’ patiënten met een ernstige longaandoening, die niets te maken heeft met de corona-besmetting. Toch houden we ook deze patiënten graag in de gaten via thuismonitoring, omdat het juist nú voor hen niet verstandig is om voor controle naar het ziekenhuis te gaan. Overigens, al hun afspraken zijn voor onbepaalde tijd ook opgeschort, juist vanwege de besmettingsrisico’s.”

Inmiddels heeft professor Drent, zoals gezegd, pas ongeveer 500 van deze saturatiemeters op de kop weten te tikken. ,,Maar elke meter extra is hard nodig, daar zullen we erg blij mee zijn.” Marjolein Drent is als longarts verbonden aan het ILD Expertisecentrum (afdeling Longziekten) in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein en hoogleraar Pulmonologie aan de Universiteit Maastricht. Zij is expert op het terrein van onder andere longfibrose, sarcoïdose en andere zeldzame longziekten.

  • De longartsen zijn zojuist de website helpdelongartsen.nl gestart. Daar hopen zij contact te krijgen met bedrijven (ook farmaceutische), evenals fysiotherapeuten, sportartsen, atletiektrainers, schaatser of leefstijlcoaches die mogelijk nog een of meer saturatiemeters hebben liggen die kunnen worden ingezet in de strijd tegen corona. Mailcontact via info@helpdelongartsen.nl