ROTTERDAM – Een schadelijk gevolg van lockdowns: ‘quarantaine bijziendheid’ bij kinderen. De oplossing is op zichzelf redelijk eenvoudig, maar veel ouders durven dat toch niet aan: laat de kinderen ‘extra vaak buiten spelen tijdens de lockdown’.

Die oproep doen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Ophthalmology. Maar het lijkt bijna een oproep op een verkeerd moment.

Zichtbaar

Toch zegt oogarts prof. Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC, in een publicatie van dit ziekenhuis: ,,Het belangrijkste advies om het verspreiden van Covid-19 te voorkomen is in vele landen: ‘Blijf thuis’. Maar de invloed van die maatregel op de ogen van kinderen zien we nu al zichtbaar worden.”

Wereldwijd toonden studies al aan dat kinderen van nu vaker bijziend worden dan vroeger. In de Amazing-publicaties van Erasmus MC vervolgt Klaver: ,,In onze Nederlandse studies zien we deze trend ook. Resultaten uit een recente Chinese studie laten zien dat door de quarantaine de cijfers nog schrikbarender geworden zijn.” Dat komt doordat kinderen die thuis zitten, meer gamen en op beeldschermen turen en minder buiten spelen.

Gevolgen

Klaver zegt daar bezorgd over te zijn. ,,Als kinderen op jonge leeftijd vaker bijziend worden, kan dat later in het leven grote gevolgen hebben. Hoe jonger kinderen zijn als ze bijziend worden, des te erger zal de oogafwijking worden op volwassen leeftijd, en des te hoger wordt het risico op slechtziendheid of zelfs blindheid op latere leeftijd.”

Caroline Klaver benadrukt dat Covid-19 maatregelen erg belangrijk zijn om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. ,,Maar ouders: zorg dat de kinderen tijdens de lockdown niet te veel op hun scherm turen en dat ze lekker blijven buiten spelen.’ Professor Klaver roept ook leerkrachten, overheden en zorgprofessionals op erop toe te zien dat kinderen worden aangemoedigd om meer buiten te spelen. ,,Dagelijks twee uren buiten spelen moet gangbaar zijn en laat kinderen, zodra het weer kan, ook buiten sporten!” Dit zal helpen om een nieuwe golf van ‘quarantaine bijziendheid’ te voorkomen, is haar overtuiging.

Zie ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/bijziendheid-door-langdurig-binnenblijven/