Wen alvast maar aan de gedachte: we zitten nog zeker tot in februari thuis…

DEN HAAG – Nederland moet sterk rekening houden met verlenging van de huidige lockdown. Die begon op 15 december en eindigt op 19 januari, maar zou zo maar met enkele weken verlengd kunnen worden. Dat is zelfs zeer waarschijnlijk geworden.

Volgende week dinsdag wordt daarover een besluit genomen door het kabinet.

Premier Rutte zei vandaag tijdens het ingelaste debat in de Tweede Kamer over de aanstaande massale vaccinatie ,,niet heel hoopvol te zijn” over wat er na die datum weer mogelijk zal zijn in Nederland. Ook in ons omringende landen als Duitsland en Engeland worden lockdowns verlengd dan wel opnieuw van kracht.

Waakzaam

Rutte zei in het debat, waarin zowel hij als ‘coronaminister’ Hugo de Jonge onder een spervuur van kritiek kwam te liggen van de oppositie (die al overduidelijk de verkiezingen op het netvlies had): ,,We hebben destijds gezegd dat we, om uit te komen op het niveau ‘waakzaam’, terug willen naar een situatie van drie IC-opnamen per dag. Maar een stap eerder – bij tien IC-opnamen – zouden we mogelijk naar een versoepeling kunnen. We zitten nu op vijftig, zestig opnamen per dag. We zijn er dus nog lang niet.”

De premier zei voor nu te wachten op een advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat zich komende vrijdag over de coronasituatie in Nederland buigt. Juist vandaag maakte het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend nog altijd geen ,,overtuigende effecten” te zien van de huidige lockdown. Weliswaar werden er minder tests uitgevoerd (zo’n 70.000), maar het aantal positieve tests steeg van 13,0 naar 13,7 procent: van 47.743 naar 53.398.

Patiënt

Het RIVM heeft overigens een interessante verandering doorgevoerd in gebruik van het woord ‘patiënt’. ,,Niet iedereen die positief test, noemen we een patiënt“, zegt het instituut nu. ,,Deze term wordt gebruikt voor mensen die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of voor mensen die zo ziek waren dat zij zijn overleden. Niet iedereen met een positieve uitslag wordt zo ziek dat zij opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Veel mensen krijgen slechts milde klachten of zelfs geen klachten.  In het verleden noemden wij mensen met een positieve uitslag wel patiënt. Dit hebben we inmiddels aangepast in onze uitingen.”