UPDATE - 20:00 uur - Een avondklok met Oud en Nieuw, sluiting van winkels die niet-essentieel zijn voor het levensonderhoud, zoals tuincentra (waar het al wekenlang erg druk is); sluiting van theaters, musea en hotels, mogelijk ook verlenging van de kerstvakantie in het onderwijs. Al deze mogelijkheden tot verdere aanscherping van de 'gedeeltelijke lockdown' waarin Nederland al enige tijd verkeert, komen morgen ter sprake tijdens achtereenvolgens het corona-crisisoverleg van betrokken ministers en het aansluitende kabinetsberaad. Wat er ook uitkomt aan nieuwe maatregelen, het woord dat het meest klinkt is 'ingrijpend'.

Gedacht wordt ook aan sluiting van tuincentra (waar het druk is), kledingzaken, dierentuinen en musea…

DEN HAAG – De kans is niet ondenkbaar dat het kabinet morgen – maandag – al met nieuwe mededelingen komt over de nu snel ontsporende coronatoestand in Nederland. Dat zou kunnen betekenen dat de af te kondigen maatregelen fors zullen zijn en dat Nederland serieus rekening moet houden met een totale lockdown. Die kan nog deze week van kracht worden.

De Nederlandse regering lijkt zich gesterkt te voelen door de lockdown die de Duitse bondsregering vanmorgen, samen met alle Duitse deelstaten, vanaf komende woensdag heeft afgekondigd voor heel Duitsland. De Duitse lockdown duurt vooralsnog tot 10 januari. Bondskanselier Angela Merkel vond acuut ingrijpen nu onvermijdelijk.

Net als in Duitsland is ook in Nederland sprake van een scherpe stijging van het dagelijkse aantal corona-infecties. Duitsland wil het virus nu een zware klap toebrengen, en gooit alle luiken en grenspalen dicht.

Onkliefbaar

Na het Catshuisberaad in Den Haag dat zondag plaatsvond en naar verluidt vijf uur duurde, komt het Nederlandse kabinet maandag in spoedzitting bijeen. Die bijeenkomst wordt vooraf gegaan door een speciaal crisisberaad van de bij corona betrokken ministers. Insiders verwachten nu dat er knopen zullen worden doorgehakt die eerder ‘onkliefbaar’ leken.

Het SARS-CoV2-virus drijft velen inmiddels tot wanhoop, ook al meent nog steeds een deel van de Nederlandse bevolking dat er ‘slechts sprake is van een griepje’. Vandaag heeft het aantal nieuwe besmettingen bijna de tienduizend bereikt (9.924, totaal 760 meer dan gisteren). Dát signaal en de lockdown bij onze oosterburen maken nu dat het kabinet Rutte klaar is voor ingrijpende maatregelen die al die tijd ontweken werden. Daar komt bij dat ook de stadscentra van grote steden als Den Haag Amsterdam, Utrecht en Rotterdam ook vandaag weer duizenden winkelende dagjesmensen trokken. Den Haag riep zelfs op het centrum te verlaten.

De roep om harde coronamaatregelen klinkt al lang vanuit de bevolking. Maar het lijkt meer een manier om aan te geven dat sommige mensen het kabinet ‘politiek te slap’ vinden. De vraag is echter – als harde maatregelen eenmaal afgekondigd zijn – of diezelfde critici daar  genoegen mee willen nemen en volgzaam zullen zijn in het nakomen van het hardere beleid…

Lees ook:

Tweet van de gemeente Den Haag van vanmorgen. De oproep hielp niet of nauwelijks.