Premier Rutte: Veel hardere maatregelen zijn inderdaad niet uit te sluiten…

DEN HAAG – De snel oplopende coronacijfers in Nederland leiden binnen drie weken tot aanzienlijk strengere maatregelen. Een lockdown, landelijk of regionaal, is nu niet langer niet uitgesloten. Premier Rutte wilde zojuist op de wekelijkse persconferentie van het kabinet daar echter nog niet op vooruit lopen. ,,Ik ga niet speculeren over maatregelen totdat we een besluit hebben genomen.”

De informatie die Rutte zojuist gaf wekt echter de indruk dat een forsere aanpak op zeer korte termijn onvermijdelijk is. Hij sprak van ‘zeer verontrustende ontwikkelingen rondom het virus’: ,,Als we ons gedrag in Nederland niet aanpassen, dan krijgen we het virus er nooit onder.” Hij gaf toe ‘veel hardere maatregelen’ niet uit te sluiten. ,,Want de cijfers zien er ronduit slecht uit.” Komende maandag komt het Outbreak Management Team (OMT) met nieuwe adviezen.

Regionaal

De regionale coronamaatregelen die vorige week van kracht werden in met name de Randstad, gelden vanaf komende zondagavond vanaf 18:00 uur ook voor nog eens acht veiligheidsregio’s (waar het aantal besmettingen te hoog is opgelopen). Het gaat nu om totaal 14 van de 25 regio’s, waar de situatie het etiket ‘zorgelijk’ heeft gekregen.

De nieuwe regio’s zijn Groningen, Brabant-Noord/Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid, Gooi- en Vechtstreek, Hilversum, Flevoland, Zaanstreek-Waterland en Gelderland-Zuid. Cafés moeten daar ’s avonds vroeger dicht en de groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig. De zes eerder als ‘corona-zorgelijk’ aangemerkte regio’s zijn: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

 Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.

Amsterdam-Amstelland had de grootste toename aan coronainfecties. Het aantal besmettingen daar steeg met 415, waaronder 360 in Amsterdam zelf. In Rotterdam-Rijnmond kwamen 271 gevallen aan het licht. Daarvan waren 174 in de gemeente Rotterdam. De regio Haaglanden registreerde 291 gevallen en in de provincie Utrecht kwamen er 230 gevallen bij. In de regio’s Brabant-Noord, Gelderland-Zuid, Midden- en West-Brabant, Hollands Midden en Noord- en Oost-Gelderland werden meer dan honderd positieve tests geregistreerd.

Nieuw dagrecord

Het aantal bevestigde coronabesmettingen, zo meldde premier Rutte, is tussen donderdag 24/9 10:00 uur en vandaag 10:00 uur gestegen met 2.777, waar dat vorige week vrijdag nog 1.977 was. Opnieuw is dat een dramatisch dagrecord. Eerder deze week, van woensdag op donderdag, was nog sprake van 2.544 nieuwe gevallen. En dat vertaalt zich nu ook in meer ziekenhuisopnamen: het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis, zowel op verpleegafdelingen als op de Intensive Care’s, blijft snel toenemen.

Rutte: ,,Er worden al patiënten gecoördineerd verplaatst, omdat de druk op de ziekenhuizen te groot is. Er zijn al ziekenhuizen overgegaan op cohort-verpleging, waarbij coronapatiënten bij elkaar worden verpleegd door een vast team – zodat ze niet met andere patiënten in aanraking komen. De reguliere zorg staat in verschillende ziekenhuizen alweer onder grote druk.”

36 sterfgevallen

Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames steeg in het afgelopen etmaal met 36, het hoogste aantal sinds 13 mei. Het aantal sterfgevallen steeg met 16. Op donderdag meldde het RIVM 25 ziekenhuisopnames en 16 sterfgevallen. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.

Maatregelen voor alle 14 regio’s

Voor alle nu 14 als ‘corona-zorgelijk’ aangemerkte regio’s gelden overkoepelend de volgende maatregelen:

  • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
  • Gezelschappen mogen niet groter zijn dan 50 personen. Bijvoorbeeld bij feesten, borrels en uitjes, zowel binnen als buiten. Op deze regel is een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
  • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Zoals  voor publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld:
    • openbaar vervoer en bedrijfsmatig personenvervoer; 
    • gelegenheden met een horecavergunning;
    • religieuze bijeenkomsten;
    • (super)markten;
    • winkels;
    • bibliotheken;
    • culturele instellingen;
    • vergelijkbare locaties met een doorstroom van bezoekers.