UPDATE 30-4, 17:30 uur - De Amerikaanse president Trump heeft de FDA (Food and Drug Administration) aangespoord haast te maken met de goedkeuring van het oorspronkelijke ebolamedicijn Remdesivir voor gebruik bij ernstige zieke coronapatiënten. De FDA zegt dat nu hard wordt gestudeerd op de dossiers van het medicijn om ervoor te zorgen dat 'het middel bij de juiste patiënten terecht komt'.

Geeft ebolamiddel ‘remdesivir’ nu terecht hoop of blijkt het straks toch een teleurstelling?

NEW YORK – Wereldwijde opwinding over de kans dat er mogelijk heel snel een middel beschikbaar komt voor noodgebruik tegen de corona-longziekte COVID-19.

De Amerikaanse Food and Drug Administration FDA overweegt dit middel versneld toe te laten om artsen die coronazieken op IC’s behandelen de mogelijkheid te geven patiënten te redden. Volgens The New York Times zou toelating een kwestie van uren tot hooguit enkele etmalen zijn.

Remmer

Het gaat om de vrij nieuwe virusremmer remdesivir (GS-5734), een middel van producent Gilead Sciences. Al enige tijd wordt het middel uitgetest bij patiënten met het nieuwe coronavirus. De studie wordt uitgevoerd door het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), waarvan de vooraanstaande Amerikaanse immununoloog dr. Fauci de leiding heet. Fauci is bovendien de belangrijkste medisch adviseur van president Trump.

Dr Anthony S. Fauci. Foto: NIAID

Voorzichtig optimisme

Dr. Fauci liet zich enige uren geleden voorzichtig optimistisch uit over de resultaten van het korte termijn-onderzoek door zijn instituut. Dat zou, globaal, uitwijzen dat coronapatiënten met ernstige longproblemen door het virus zo’n 30 procent sneller zouden kunnen herstellen dan coronapatiënten met de coronaziekte Covid19 die een placebo (een middel zonder werkzame stof) kregen toegediend. In het bijzonder zou in de studie zijn gekeken naar hoe snel patiënten, nadat zij het preparaat toegediend hadden gekregen, geen extra zuurstof meer nodig hadden. Het middel is uitgetest bij een groep van 1.060 patiënten in de VS zelf, maar ook in Azië en Europa. Meer details zijn nog niet prijsgegeven.

Als gaat gebeuren wat wordt voorzien, onder meer door een niet nader genoemde hoge overheidsfunctionaris (aldus The New York Times), dan zou remdesivir het allereerste (mogelijk effectieve) middel zijn dat gericht kan worden ingezet bij patiënten met deze pandemische ziekte die wereldwijd inmiddels aan bijna 230.000 mensen het leven heeft gekost.

Vleermuizen

Feit is dat de wereld(bevolking) hunkert en smacht naar een werkzaam middel tegen de grootste naoorlogse gezondheidscatastrofe die het nieuwe virus teweeg heeft gebracht. In hoeverre dat alle ophef van nu bepaalt, zal later blijken. Toch zijn er ook aanzienlijke openlijke twijfels over de werkzaamheid van het middel, dat in 2016 werd ontwikkeld tegen ebola en, specifieker, Marburgvirus-infecties door contact met vleermuizen. Juist gisteren trok een Chinese studie, gepubliceerd in The Lancet, die vurig gewenste werkzaamheid bij coronapatiënten met heftige longproblemen in twijfel.

Begin april adviseerde het Europees medicijnagentschap EMA om remdesivir in Europa toe te staan als medicament in een ‘compassionate use’programma, dat wil zeggen in een situatie van barmhartigheid. Het Centraal Bureau Geneesmiddelen (CBG) heeft als Nederlandse medicijnautoriteit met een aantal andere landen gevraagd om dit middel onder bepaalde voorwaarden beschikbaar te stellen aan patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis die ernstig ziek zijn. Nu de EMA dit advies heeft gegeven, moeten de nationale autoriteiten het programma voor eigen land nog goedkeuren.