LONDEN – Britse corona-onderzoekers zeggen het geneesmiddel in handen te hebben dat ernstig zieke coronapatiënten het leven kan helpen redden. Dat meldt de Engelse nieuwszender BBC. Het gaat om het al heel lang bestaande, vrij goedkope en algemeen verkrijgbare medicijn dexamethason. Een lage dosis van dit bijnierschorshormoon is mogelijk ‘de grote doorbraak in de strijd tegen het dodelijke virus’, zeggen experts van de Universiteit van Oxford uitzinnig van vreugde vandaag in een toelichting op hun bevindingen (die nog niet zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk vaktijdschrift).

Zuurstof

Het middel doet de kans op overlijden dalen van 40 tot 28 procent voor patiënten die worden beademd. Voor Covid-19-zieken die zuurstof kregen toegediend kregen alsmede dexamethason, daalde het sterfterisico van 25 tot 20 procent (dus met een vijfde). ‘Oxford’ zag deze dalingen optreden bij een groep van tweeduizend patiënten met de potentieel dodelijke corona-longziekte. De onderzoekers  vergeleken deze groep patiënten met 4.000 Covid-19-patiënten die het middel niet kregen. Bij patiënten met een milde vorm van de ziekte, die ook geen beademingsondersteuning nodig hadden, werkte het middel minder goed. Dexamethason, een synthetische ontstekingsremmer, is een geneesmiddel uit de groep van de corticosteroïden. Ook prednison behoort hiertoe.

De Britse regering zegt dat de National Health Service (NHS, het nationaal zorgstelsel) de ongeveer 200.000 in het land aanwezige medicijnkuren dexamethason beschikbaar zal stellen aan patiënten die het acuut nodig hebben. De behandeling met het middel zou omstreeks tien dagen duren en hooguit 35 pond kosten.

Medicijntoets

Het medicijn maakt(e) deel uit van een wereldwijde toetsing van al bestaande geneesmiddelen tegen andere ziekten en aandoeningen, om te kijken of die wellicht ook tegen corona/Covid-19 werken. Ook de antimalariamiddelen hydoxychloroquine en chloroquine werden in dat kader bekeken op hun werkzaamheid en veiligheid tegen een uit de hand gelopen infectie met het SARS-CoV2-virus – maar dat effect valt tot nu toe tegen.

,,Als dexamethason vanaf het begin van de pandemie was gebruikt voor de behandeling van patiënten in het Verenigd Koninkrijk, hadden tot 5.000 levens kunnen worden gered”, zegt een van de leidende onderzoekers in deze studie, Peter Horby, met de kennis en ervaring van nu. Horby is epidemioloog en hoogleraar opkomende infectieziekten en mondiale gezondheid aan de Universiteit van Oxford. Tevens adviseert hij hierin de Britse regering.