Epilepsiepatiënt: Ik sliep er onrustig door, waar moest ik nu mijn medicijnen vandaal halen…?
LEIDEN – Nora (*) van 47 jaar uit Uitgeest, die al jaren met haar epilepsie worstelt, is emotioneel, maar opgelucht. “Al die spanning van de afgelopen weken, na berichten over het waarschijnlijk steeds moeilijker kunnen leveren van mijn geneesmiddelen. Ik zag de bui al op me afkomen, ik sliep er onrustig door. Geen medicijnen, waar haal ik ze dan vandaan? Wat zal er met me gebeuren? En nu ineens: opgelost!”
Enkele dagen na het volledig stilvallen van de failliete farmafabriek Innogenerics in Leiden is deze laatst overgebleven grote geneesmiddelenproducent van Nederland gered. Overgenomen door een leverancier van grondstoffen voor medicijnen in Ter Apel. De Ofichem Groep neemt de fabriek nu over, naar verluidt in afgeslankte vorm. Wat dát laatste precies inhoudt, en welke gevolgen dat heeft voor de medicijngarantie op termijn, is onduidelijk.
Het bedrijf maakte tot nu toe honderden miljoenen doses patentvrije tabletten per jaar produceerde tegen hart- en vaatziekten, hoog-cholesterol, epilepsie, diabetes, depressie en jicht.
Knap staaltje
Maar het nieuws, vrijdagmiddag bekend geworden, is positief en een knap staaltje van bedrijfsredding, met een grote maatschappelijke betekenis. En dat terwijl de curator geen enkel sprankje hoop meer zei te hebben. Sterker, al eerder was met zoveel woorden gezegd dat financiële steun de fabriek niet zou kunnen redden. De doorstart nu haalt de scherpe kantjes af van het sombere vooruitzicht van een mogelijk veel slechtere medicijnvoorziening in Nederland. De Ofichem Groep zal de komende periode zijn plannen met de fabriek bekend maken.
Toch klinkt ook voorzichtigheid uit de sommige hoeken van de patiëntenwereld. “Eerst zien dan geloven”, reageert een meneer* die voor zijn medicatie tegen epilepsie afhankelijk was van Innogenerics, dat ook middelen voor de psyche vervaardigde.
Steun
Minister Kuipers (Volksgezondheid) liet in een mediareactie weten “erg blij” te zijn met deze kennelijk onverwachte redding. Het ministerie van VWS had in december afgelopen jaar nog 400.000 euro steun gegeven om de fabriekovereind te houden in de laatste weken van het jaar. Het leek vergeefs geïnvesteerd geld. Volgens de NOS ondersteunt het departement de overname met nog eens 150.000 euro.
Het weer opstarten van de fabriek betekent niet onmiddellijk dat de medicijnproductie weer volledig is hersteld, aldus de nieuwe eigenaar. Daarvoor is nog enige tijd nodig. Volgens minister Kuipers neemt de doorstart ook niet de al bestaande medicijntekorten weg.
(*) Namen van genoemde patiënten zijn bekend bij de redactie

De laatste grote medicijnfabriek van Nederland, in Leiden, kan doorgaan. Beeld: Innogenerics