Bestuursvoorzitter Alexander Monro Ziekenhuis: ‘Cijfers kunnen ook nog hoger uitvallen’

BILTHOVEN – Forse kritiek op de ‘corona-berekeningen’ van het Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkankerzorg in Bilthoven. Het ziekenhuis meldde eerder op de avond dat het sterftecijfer door borstkanker in Nederland op termijn met ruim 500 zal toenemen. De berekeningen zijn, naar verluid, het directe gevolg van de huidige coronacrisis.

Het ziekenhuis zegt dit effect van de coronacrisis in grote lijnen in kaart te hebben gebracht ‘met de tot nu toe beschikbare informatie’. Volgens bestuursvoorzitter Marjolein de Jong zou de schatting, naar zij zegt, ‘ook nog hoger kunnen uitvallen’. De nieuwe cijfers worden gemeld vanwege de herstart van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Komende week worden de eerste vrouwen vanaf 50 jaar daartoe weer schriftelijk uitgenodigd. Ook de door de verspreiding van Corona stilgelegde screening op darmkanker komt weer langzaam op gang.

Bangmakerij

Verschillende huisartsen, radiologen en publicisten spreken zich afkeurend uit op het internet en vinden dat het borstkankerziekenhuis vrouwen angst aanpraat’: ‘Angst voor borstkanker verkopen in coronatijd, je moet maar durven.’ De bekende huisarts Joost Zaat uit Purmerend reageert op Twitter: ,,Overdreven bangmakerij, screening beïnvloedt de overall sterfte niet. Belangen van screeners zijn enorm’. Zaat is tevens veel gelezen columnist voor De Volkskrant. Borstkankeractiviste Désirée Hairwassers, blogster voor het artsentijdschrift Medisch Contact, noemt de berichten van ‘Alexander Monro’ onkies en pure marketing: ‘Dit is een slag in de lucht’. In een bericht op Twitter zegt zij: ‘Directeur @MonroZiekenhuis bewijst wederom niets van #borstkankerscreening te snappen. Wel hysterische berichten lanceren, want de portemonnee raakt leeg. Slecht.’

Een radioloog, onder de internetnaam Netarts, zegt: ‘Dit is dus klinkklare onzin. Volgens mijn berekeningen wordt een paar miljoen vrouwen onterecht angst aangepraat door een commerciële instelling.’ Gynaecoloog-oncoloog Cor de Kroon, ook in een Twitterbericht: ,,Show us the evidence! Er is volgens mij geen enkel bewijs dat screening op populatie niveau levens redt.’

Huisarts Nico Terpstra uit Venhuizen spreekt van ‘een schaamteloos reclamepraatje’ van het Monro Ziekenhuis. ‘Echt triest dat het gebrek aan inkomsten voor dit gespecialiseerde ziekenhuis de directrice ertoe noopte om onjuiste/onvolledige info te geven’. Terpstra is de voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. 

Dieptepunt

De borstkankerzorg heeft flink te lijden gehad onder deze crisis, stelt het ziekenhuis. ,,Niet alleen werd het bevolkingsonderzoek tijdelijk stopgezet en gingen mensen minder snel naar de huisarts met een klacht, ook werd de zorg voor bestaande patiënten uitgesteld of aangepast. Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis was er op een bepaald moment sprake van tot wel 50 procent minder diagnoses”, aldus het Alexander Monro Ziekenhuis.

Zie ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/bevolkingsonderzoek-kanker-voorlopig-stopgezet/