LAATSTE NIEUWS - Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) is onwel geworden tijdens het Kamerdebat over de aanpak van het coronavirus. Hij wankelde en zakte voor korte tijd ineen achter het katheder. Op eigen kracht verliet de bewindsman, geschrokken, de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Nadere details over hoe het met de vrij zeker zwaar oververmoeide minister gaat, zijn nog onbekend. Het moment van zwakte voltrok zich middenin de aankondiging van het kabinet om alle in Nederland beschikbare mondkapjes in te vorderen. De minister meldt zojuist via Twitter dat het weer beter gaat, maar dat hij inderdaad erg moe is - zijn Tweet: ,,Dank voor al jullie steun voor zojuist. Ik had last van een flauwte door oververmoeidheid en intensieve weken. Inmiddels gaat het weer beter. Ik ga nu naar huis om vanavond uit te rusten, zodat ik morgen weer aan de slag kan om de #coronacrisis zo goed mogelijk te bestrijden."

Willem Alexander zeer betrokken bij de coronacrisis, Koninklijke steunbetuiging aan de bijna 12.000 werknemers van het Erasmus Medisch Centrum

ROTTERDAM/DEN HAAG – Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander maakt zich ernstige zorgen over de coronacrisis, die ook Nederland nu in volle hevigheid lijkt te treffen. Dat blijkt uit het telefoongesprek dat hij vandaag voerde met voorzitter Kuipers van de raad van bestuur van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Digitaal

De Koning zei tegen de topman van het Rotterdamse universiteitsziekenhuis dat hij meeleeft met hetgeen er momenteel in dit en ook andere  ziekenhuizen in het land gebeurt rondom het coronavirus. Hij verzocht zijn gesprekspartner dan ook dat gevoel over te brengen aan alle personeelsleden van het ziekenhuis. Ernst Kuipers meldde de Koninklijke steunbetuiging zojuist digitaal aan de bijna 12.000 werknemers aldus: ,,De Koning heeft mij gevraagd om, namens hem, aan jullie allen te laten weten dat hij met ons meeleeft en enorm veel waardering heeft voor de inzet van jullie allemaal, of jullie nu op de Intensive Care, de Spoedeisende Hulp, verpleegafdelingen of in de operatiekamers werken. of op andere manieren ondersteuning bieden.”

Koning Willem-Alexander zei in het telefonische onderhoud zich zijn bezoek van destijds aan het (nieuwe) Erasmus MC goed te kunnen herinneren. Bestuursvoorzitter Kuipers: ,,Hij noemde onder andere het personeel dat hij toen ontmoet heeft in de facilitaire gang en bij de beddenwascentrale. Hij realiseert zich dat ook schoonmakers, logistieke medewerkers en vele anderen een belangrijke rol spelen om het ziekenhuis draaiende te houden en er voor te zorgen dat we goede zorg kunnen bieden aan al onze patiënten.”

Golf patiënten

De Koning informeerde verder geïnteresseerd naar het wetenschappelijk onderzoek dat onder meer in Rotterdam plaatsvindt naar het corona-virus. ,,Maar ook naar onze voorbereiding op de golf patiënten die wij verwachten, naar de manier waarop we hierover met jullie communiceren en naar de steun die wij aan onze collega’s in Noord-Brabant bieden.”

En: ,,We hebben het gehad over het contrast tussen patiënten die een dag na hun hartoperatie al weer van de intensive Care afkunnen om verder op de afdeling te herstellen (zo’n patiënt had hij tijdens zijn bezoek ontmoet), en ernstig zieke corona-patiënten die soms wel drie weken beademd moeten worden. Voorts hebben we nog gesproken over het risico op besmetting van eigen medewerkers en de test-voorziening die wij hiervoor hebben ingericht. Ook de mogelijkheden om 1-persoonskamers te gebruiken voor beademing van ernstig zieke patiënten zijn aan de orde gekomen.”

Gisteravond klapte het Koninklijk gezin enthousiast en zeer betrokken mee in de spontane actie #klapcoronadewerelduit. De prinsessen, met hun ouders voor de voordeur van Huis ten Bosch in Den Haag, veroorzaakten een stevig kabaal door pannendeksels tegen elkaar te slaan.