WASHINGTON – De veranderingen in het klimaat op aarde hebben zorgwekkende gevolgen voor de zwangerschappen van aanstaande moeders over de hele wereld. Dat blijkt uit zojuist verschenen Amerikaans klimaat- en epidemiologisch onderzoek.

Zwangeren die worden blootgesteld aan hoge buitentemperaturen en/of luchtverontreiniging hebben meer kans op premature, te lichte of doodgeboren kinderen, aldus concluderen wetenschappers van The Office of Environmental Health Hazard Assessment in Californië. Dit OEHHA is verantwoordelijk voor het evalueren van gezondheidsrisico’s door chemische verontreinigingen uit het milieu.

Afro-Amerikaans

Volgens het verontrustende onderzoek van dit gezaghebbende bureau dat Amerikaanse regeringen adviseert, worden Afro-Amerikaanse moeders en (ongeboren) baby’s veel sneller geschaad door deze milieu- en opwarmingseffecten dan de algemene bevolking. De stijgende temperaturen wereldwijd leiden tot meer vroeggeboorten – uiteenlopend van 8,6 procent tot 21 procent.

The New York Times: Steeds meer bewijs dat minderheden een onevenredig groot deel van het gevaar dragen van vervuiling en opwarming van de aarde.

Volgens de krant The New York Times is het voor het eerst dat er op zo’n uitgebreide schaal nu is aangetoond dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen ernstige zwangerschapscomplicaties en klimaatveranderingen, die weer samenhangen met milieuvervuiling en temperatuurtoenames. Het onderzoek is zojuist gepubliceerd in JAMA Network Open, het internet-voorportaal van het gezaghebbende tijdschrift Journal of the American Medical Association. De cijferaars bekeken een kleine zestig onderzoeken die sinds 2007 zijn gepubliceerd, en waarin een verband werd aangetoond tussen warmte- of luchtverontreiniging en geboorteresultaten in de VS. De gegevens gingen over ruim 32 miljoen Amerikaanse geboorten.

Hittegolven

Hogere temperaturen, die een toenemend probleem zijn omdat klimaatverandering vaker en intensere hittegolven veroorzaakt, werden in verband gebracht met lage geboortegewichten. Een van de onderzoeken die werden geanalyseerd gaf aan dat elke graad die erbij komt tot 6 procent met premature of doodgeboorten leidt.

De studie draagt volgens The New York Times ​​bij aan het groeiende aantal bewijzen dat minderheden een onevenredig groot deel van het gevaar dragen van vervuiling en opwarming van de aarde. ‘Niet alleen zijn minderheidsgemeenschappen in de Verenigde Staten veel heter dan de omliggende gebieden, een fenomeen dat bekend staat als het ‘hitte-eilandeffect’, maar ze bevinden zich ook vaker in de buurt van vervuilende industrieën’, aldus de krant.Foto: PIXABAY/VICTORIA TANNER