VOORBURG – Bijna alle volwassenen in Nederland vinden dat er eerst een solide basis moet zijn voordat mensen aan een gezin met kinderen beginnen. Voldoende inkomen en een vaste relatie zijn voor zeker negen op de tien volwassen een absolute voorwaarde om een gezin met een of meer kinderen te stichten.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van het onderzoek Belevingen 2017. Ook een afgeronde opleiding, samenwonen en een vaste betrekking worden door ruim zeven op de tien Nederlanders als belangrijke bouwstenen daartoe beschouwd. Drie op de tien Nederlanders vinden een huwelijk een voorwaarde voor een gezin met kids.
Eerder meldde het CBS dat van steeds meer baby’s de ouders niet gehuwd zijn. In 2017 werden circa 15.000 baby’s geboren bij een alleenstaande moeder, dit is 9 procent van alle levendgeboren kinderen. In 2010 was dat nog dat ruim 7,5 procent en in 2000 ging het om 6 procent.
In Rotterdam, Amsterdam en Almere ligt het percentage levendgeborenen met een alleenstaande moeder boven het landelijk gemiddelde., meldde het CBS in de laatste dage van 2018 op basis van onderzoek. In deze grote steden wonen relatief veel mensen met een Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse migratieachtergrond. Eenoudergezinnen komen in deze bevolkingsgroepen vaker voor.
De ideale leeftijd voor het moederschap wordt door de ondervraagden ingevuld op gemiddeld 25,8 jaar. Voor het vaderschap zou, in de ogen van de volwassen Nederlanders, 26,8 jaar een goed moment zijn.
Ter vergelijking: in 2017 kregen vrouwen hun eerste kind gemiddeld met 29,8 jaar, vier jaar later dan de ideaal geachte leeftijd. Mannen waren gemiddeld 32,7 jaar, zes jaar ouder dan het ‘ideaalbeeld’. Overigens vindt bijna een vijfde dat er geen ideale leeftijd bestaat om voor de eerste keer moeder of vader te worden .
Jongeren tussen 18 en 25 jaar vinden overigens het hebben van een vaste baan vóórdat er kinderen komen het vaakst belangrijk (88 procent), gevolgd door 75-plussers (82 procent).
Eerst een tijdje van vrijheid genieten….
Alleen van de 75-plussers vindt een krappe meerderheid (53 procent) het belangrijk dat mensen getrouwd zijn voordat zij kinderen krijgen. Bij 65- tot 75-jarigen is dat 33 procent, en de jongere leeftijdsgroepen hechten hier met ongeveer 25 procent nog minder waarde aan.
Zo’n 65 procent van de vrouwen vindt het vaker dan mannen (60 procent) belangrijk dat mensen eerst een tijdje van hun vrijheid genieten voordat ze aan kinderen beginnen. Mannen hechten minder waarde aan een vaste baan en aan het opdoen van werkervaring of carrière maken voordat er kinderen komen. In de praktijk zijn het vooral vrouwen die na de geboorte van het eerste kind minder gaan werken om werk en zorgtaken te kunnen combineren.