Tom Moore schuifelde langs een eregalerij van saluerende soldaten.

BEDFORSHIRE Update 22:00 uur – De Britse oorlogsveteraan ‘Captain Tom’ (99) heeft bereikt wat niemand in het sinds de Brexit zo hevig verdeelde Groot-Brittannië voor elkaar heeft gekregen. Nu het land en haar bevolking zo terneergeslagen zijn door de coronacrisis met inmiddels ruim 15.000 coronadoden en radeloze artsen die zichzelf nauwelijks kunnen beschermen tegen het virus, nu is Captain Tom een lichtpuntje in de algehele malaise.

Vanachter zijn rollator heeft de binnenkort op 30 april honderdjarige Tom Moore onwillekeurig het land en zijn bevolking weten te verenigen door, geheel onvoorzien, enige tientallen miljoenen ponden in te zamelen voor de National Health Service (NHS), het openbare gezondheidszorgstelsel van Engeland. Het geld gaat zeker een rol spelen in de snelle aanschaf van beschermingsmiddelen. Daaraan blijkt een ernstig tekort, ondanks eerdere politieke garanties dat er genoeg voorraden waren.

Dat Captain Tom voetje voor voetje achter het looprek honderd keer de afstand van zijn tuin aflegde in het plaatsje Marston Moretaine in het graafschap Bedfordshire heeft grote indruk gemaakt bij alle Britten. Afgelopen donderdag 16 april haalde Tom de ‘finish’ voor zijn huis, waarbij hij langs een eregalerij van saluerende soldaten schuifelde. En het Britse volk knielde…

Piccadilly

Captain Tom is al wekenlang het gesprek van de dag in Groot-Brittannië, sinds hij met zijn initiatief begon. De kranten staan vol met nieuws en reportages over hem, de tv-kanalen interviewen iedereen die hem van nabij kent. Op Piccadilly Circus, in hartje Londen, staat zijn beeltenis meer dan levensgroot op beeldschermen, met teksten als ‘Tomorrow will be a good day’ en ‘Captain Tom Moore – a national treasure, a national hope’.

Tom Moore is in de winter van zijn leven een volkslieveling geworden – de grootvader van het volk, die hoop geeft in bange tijden. Hij is het levende bewijs dat zelfs een hoge leeftijd nog tal van perspectieven kan bieden…

Tuinschuifel

Vanuit Los Angeles, in de Verenigde Staten, waar hij sinds een maand woont met zijn vrouw Meghan Markle, liet de Britse prins Harry weten ,,ongelooflijk trots” te zijn op captain Tom en het Britse volk, voor de wijze waarop het omgaat met de corona-pandemie. ,,Proficiat aan Tom, ik vind dat wat hij heeft gedaan absoluut geweldig”, zei prins Harry tegen de krant The Independent.

Hooguit duizend pond dacht Captain Tom te kunnen ophalen voor NHS Charities Together toen hij enkele weken geleden – met zijn onderscheidingen voor heldenmoed op zijn blazer gespeld – aan zijn heroïsche tuinschuifel begon… Als bedankje, als ‘steuntje in de rug’ voor de zorg en aan de artsen en verpleegkundigen die zich zo liefdevol over hem hadden ontfermd, toen hij door kanker werd getroffen en ook een kniebreuk opliep na een val. Nu heeft zijn ‘thanks for everything’ een veel bredere betekenis gekregen.

Arakan

Want dít resultaat, dit overtrof met duizenden procenten de verwachtingen van ook de mensen om hem heen. Het geld kwam – en komt nog altijd – met tonnen tot miljoenen per dag binnengerold, sinds de India- en Birma-veteraan (die nog heeft gevochten in het voormalige koninkrijk Arakan – in Myanmar/Birma), zijn prestatieloop voltooide.

En zo groeide Tom Moore in de kortste keren uit van ‘slechts’ een Britse oorlogsheld, die zo mogelijk van nóg grotere betekenis is geworden voor een volk in 21e eeuwse crisistijd. Het is een fantastisch verhaal, nu al legendarisch binnen de berichtgeving over de coronapandemie. Het is het optimisme-vaccin dat ieder volk in deze periode nodig heeft, en zich zou wensen om de misère te boven te komen.

Volgens de allerlaatste stand is er nu ruim 26 miljoen pond, richting 29 miljoen euro, bijeengebracht door ruim 1,2 miljoen goedgeefse Britten. En, het eindbedrag is nog altijd niet in zicht. De teller tikt door, het bedrag loopt op elke minuut op, en zo ook het aantal donateurs.

Onzekere tijd

Tegen de BBC zei de hoogbejaarde Britse lieveling: ,,Ik sta nog steeds versteld van de enorme vriendelijkheid en vrijgevigheid van het Britse publiek dat blíjft geven, ondanks dat het voor velen een heel onzekere tijd is.”

Komende dinsdag staan de schijnwerpers van de wereld opnieuw op Captain Tom Moore gericht als hij – via een videoverbinding – eregast is bij de opening van het Nightingale Hospital in Harrogate, een noodziekenhuis met 500 bedden voor de opvang van coronapatiënten. Op zijn Tom Moore’s 100ste verjaardag zal een formatie spitfires hoog in de lucht boven zijn woonplaats hem een eresaluut brengen. Bovendien gaan er nu al stemmen op om Captain Tom te ridderen. Als dat ervan komt – en waarom niet, alles blijkt mogelijk in deze tijd – dan zal het de eerste keer zijn dat een Britse vorst een burger achter diens rollator tot ridder slaat.