LAATSTE NIEUWS 12/9 - Het geneesmiddelenbedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford hebben samen de klinische tests van hun experimentele coronavaccin hervat. De Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (de Britse waakhond MHRA voor medicijnen en gezondheidsproducten) heeft daartoe het licht op groen gezet. De grootschalige vaccin-toediening aan proefpersonen werd deze week gestaakt omdat bij een proefpersoon een "potentieel onverklaarde aandoening" was geconstateerd. Volgens MHRA is het 'veilig' om door te gaan met de test van het veelbelovende vaccin in de strijd tegen Covid-19.

Britse vaccintest is weer hervat en terug in de strijd tegen Covid-19

LONDEN – Het Britse farmaceutische bedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford hebben een vergevorderde patiëntenstudie met een kandidaatvaccin tegen het coronavirus stilgelegd. Naar verluidt zou sprake zijn van een tijdelijke onderbreking van de fase-III test. 

Dat meldt de gezondheidsnieuwswebsite StatNews. Het kandidaat-vaccin zou ‘on hold’ zijn gezet vanwege ongewenste bijeffecten bij een proefpersoon. Om welke bijwerking(en) het gaat is officieel nog onduidelijk, ook al circuleert het bericht dat het om een ontsteking aan het ruggenmerg zou gaan. De patiëntentests vinden volgens StatNews op tientallen (62) locaties in de Verenigde Staten plaats. Ook in het Verenigd Koninkrijk, en daar zou het vermoedelijke probleem zich hebben voorgedaan. Volgens een ingewijde zou de betreffende proefpersoon zéker herstellen van het onbedoelde neveneffect.

Stress

Het plotselinge afbreken of stilleggen van het onderzoek, dat tot nu toe als kansrijk werd beoordeeld, geeft aan hoezeer de farmaceutische industrie op zijn tenen loopt met betrekking tot het corona-vaccinonderzoek. De race is op volle snelheid, de belangen zijn groot, de stress is torenhoog. Ook al lieten afgelopen week (Amerikaanse) geneesmiddelenbedrijven in een gezamenlijke verklaring weten dat zij zich niet laten opjagen door de Amerikaanse president Trump, die uit verkiezingsmotieven nog vóór november een kant-en-klaar coronavaccin in handen wil hebben.

Het ‘on hold’ waartoe nu besloten is door ‘vaccin-koploper’ AstraZeneca en de Universiteit van Oxford  is niet alleen vrij ongebruikelijk, het voert ook de spanning op bij de Europese Commissie en Nederland. Enige maanden geleden sloten zij een overeenkomst met de farmaceut over de levering van vele miljoenen doses vaccin aan de EU-landen. Nederland zou hebben ingetekend voor ruim 15 miljoen doses.

Voorzichtigheid

AstraZeneca stelt in een verklaring dat ‘standaard-beoordelingsprocedures aanleiding hebben gegeven tot het onderbreken van de vaccinaties om de veiligheidsdata te beoordelen’. Volgens een in de berichtgeving van persagentschappen opgevoerde ingewijde zijn de proefnemingen stilgelegd vanwege ‘een grote mate van voorzichtigheid’. Een andere (anonieme) informant stelt dat ‘de bevinding die tot de onderbreking heeft geleid, invloed zal hebben op de tests door AstraZeneca die nog moeten plaatsvinden, net als die van andere farmaceuten die vaccinproeven uitvoeren’.

Zie hier de publicatie van StatNews.com: https://www.statnews.com/2020/09/08/astrazeneca-covid-19-vaccine-study-put-on-hold-due-to-suspected-adverse-reaction-in-participant-in-the-u-k/