Zo’n 4 procent van de borstkankerpatiënten ontwikkelt binnen tien jaar na de diagnose een tumor in de andere borst.

AMSTERDAM – De kans dat een patiënt met borstkanker wordt getroffen door nieuwe tumorvorming in de andere borst, is voortaan beter te voorspellen. Dat stellen onderzoekers van het kankerziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam.

Het kunnen inschatten van mogelijke herhaling van de tumorgroei als ‘voorzetting van de primaire tumor’ is mogelijk geworden na het uittesten van een genetische risicoscore bij meer dan 56.000 borstkankerpatiënten. De kans op een nieuwe tumor blijkt nauwkeuriger te bepalen met deze risicoscore, die is gebaseerd op honderden veelvoorkomende afwijkingen in erfelijke eigenschappen.

Op maat

,,Uiteindelijk willen we voor elke individuele vrouw de kans op een nieuwe borsttumor kunnen inschatten, zodat we voor iedereen een behandeling op maat kunnen maken”, aldus moleculair patholoog Marjanka Schmidt van het AVL/Nederlands Kankerinstituut.

Ongeveer 4 procent van de borstkankerpatiënten ontwikkelt binnen tien jaar na de diagnose een tumor in de andere borst. Onderzoekers willen graag achterhalen hoe groot het risico is voor de individuele patiënt. ,,Als dat risico heel hoog is, kan een vrouw bijvoorbeeld kiezen voor preventieve amputatie van de andere borst, of kunnen artsen meer controles adviseren”, legt onderzoeker Iris Kramer uit. ,,Als het risico laag is, kan de vrouw worden gerustgesteld. Ook dat is heel waardevol.”

Borstkankergenen

Om de kans op een tumor in de andere borst beter in te kunnen schatten, zetten de onderzoekers de eerder ontwikkelde Polygenetische RisicoScore (PRS) in. Naast de bekende borstkankergenen BRCA1 -en 2, die een sterk verhoogde kans op borstkanker geven, bestaan er genetische varianten die elk afzonderlijk de kans op borstkanker maar heel licht verhogen. Het afzonderlijk beoordelen van deze varianten voegt daarom weinig toe. Uit eerder onderzoek bleek echter dat een samengestelde risicoscore op basis van 313 erfelijke genetische varianten – de PRS313 – wél iets waardevols te zeggen over de kans dat een vrouw ooit borstkanker krijgt.