In periode 1991-2017 werd in de VS 'de sterfte vermeden' van ruim 2,9 miljoen mensen.

ATLANTA (VS) – Het sterftecijfer door kanker daalt voor het 26ste achtereenvolgende jaar in de Verenigde Staten. Dit gunstige nieuws in de bestrijding van een van de omvangrijkste ziekten op aarde meldt de American Cancer Society.

Tussen 1991 en 2017 liep het aantal sterfgevallen in Amerika terug met gemiddeld bijna een derde (ruim 29 procent). Vooral als gevolg van de steeds betere genezingskansen bij longkanker, darmkanker, borstkanker en prostaatkanker, de kankervormen die de meeste patiënten omvatten. Bijna een kwart van alle sterfgevallen door kanker is te wijten aan deze vier vormen samen. Ook de sterfte bij het melanoom, een vorm van huidkanker, liep aanzienlijk terug.

Het totale sterftecijfer voor álle vormen van kanker samen daalde in de periode 2008-2017 elk jaar met gemiddeld anderhalf procent, aldus meldt de Society in de ‘Cancer Statistics, 2020’ die zojuist zijn verschenen in het eigen vaktijdschrift ‘CA: A Cancer Journal for Clinicians’.

Grootste daling ooit

Tussen 2016 en 2017 was ineens sprake van een sterkere teruggang van de sterfte met 2,2 procent. De American Cancer Society (ACS) licht die bijzonderheid eruit en noemt het ,,de grootste daling van kanker ooit in één jaar geregistreerd” in de statische jaarverslagen van de organisatie. De percentages vertaald naar concrete aantallen patiënten, is in de onderzoeksperiode 1991-2017 in de VS ,,de sterfte vermeden” van ruim 2,9 miljoen mensen.

De Nederlandse moleculair bioloog prof. dr. René Bernards is onverminderd optimistisch over kanker als chronische ziekte. Foto: Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoek

Prof. dr René Bernards (NKI/AVL): Effecten van immuuntherapie en ‘op maat’-behandelingen worden nu zichtbaar.

,,In deze cijfers zie ik de effecten van de steeds breder ingezette immuuntherapie en de ‘targeted therapy’, de gerichte ‘op maat’-behandeling van kanker”. Dat zegt de Nederlandse moleculair bioloog prof. dr. René Bernards van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek (AVL). Bernards voorspelde in 2013 in De Telegraaf dat kanker ‘binnen 25 jaar’ overwegend goed te behandelen zou zijn als chronische ziekte. ,,Mogelijk zelfs bij 90-95 procent van alle patiënten, en bij veruit de meeste vormen van deze ontsporingsziekte van de cellen”, zei hij toen.

Optimistisch

Nu reagerend op het Amerikaanse nieuws over de teruggang van de sterfte bij ‘de grote vier vormen van kanker’, zegt professor Bernards tegen meerovermedisch.nl: ,,Ik ben onverminderd optimistisch dat ik uiteindelijk misschien nog wel gelijk ga krijgen, ook al was er veel kritiek op wat ik toen durfde te voorzien. Toen ik die voorspelling deed stonden immuuntherapie en targeted therapy eigenlijk nog in de kinderschoenen, ze zijn er nog maar relatief kort – sinds 2010-2011. Nu beginnen de effecten van die behandelingen zichtbaar te worden. Ook in deze nieuwe Amerikaanse cijfers zie ik aanwijzingen. Ik denk daarmee dat de overlevingscurves verder zullen gaan stijgen, omdat deze behandelingen daartoe positief bijdragen. Ook hier…”

William G. Cance: De nieuwe behandelingen tonen hoe snel dit onderzoeksgebied zich uitbreidt.

De woorden van William G. Cance, MD, Chief Medical en wetenschappelijk medewerker voor de American Cancer Society, geven steun aan de visie van René Bernards. ,,De versnelde dalingen in de longkankersterfte en in melanoom zijn waarschijnlijk ten minste gedeeltelijk te wijten aan de vooruitgang in de behandeling van kanker in het afgelopen decennium, zoals immunotherapie. Ze tonen hoe snel dit onderzoeksgebied zich uitbreidt en thans leidt tot echte hoop voor kankerpatiënten”, zei Cance in een verklaring. De forse dalingen in sterfte bij melanoom zijn volgens de Society deels op het conto te schrijven van immuuntherapie-medicijnen als ipilimumab en vemurafenib, die de Amerikaanse waakhond voor voeding en geneesmiddelen (FDA) in 2011 goedkeurde.

Schaduw

Tegenover de opgewektheid over steeds betere behandelingen staat, in de VS, de  schaduw van sterftecijfers en nieuwe diagnoses in 2020. En ook die cijfers zijn indrukwekkend: 606.520 sterfgevallen en 1.806.590 nieuwe kankerdiagnoses. Omgerekend zullen dit jaar in de staten van Amerika elke dag zestienhonderd mensen overlijden en bijna vijfduizend mensen per dag te horen krijgen dat bij hen kanker is geconstateerd.

Volgens de American Cancer Society, een landelijk vrijwilligersorganisatie die zich toelegt op het bestrijden van kanker, is het terugdringen van sterfgevallen door longkanker belangrijk verbeterd doordat steeds meer mensen van het roken afzien en er sprake is van vroege opsporing en behandeling. Het aantal sterfgevallen door longkanker daalde van ongeveer 3 procent per jaar van 2008 tot 2013 en liep sindsdien verder terug tot 5 procent (2013-2017).

Daling

Het sterftecijfer voor longkanker daalde van 1990 tot 2017 met 51 procent bij mannen en met 26 procent van 2002 tot 2017 bij vrouwen. Van 2013 tot 2017 daalde het aantal nieuwe gevallen van longkanker bij mannen met 2 procent per jaar en bij vrouwen met 4 procent per jaar. Dat verschil komt onder meer doordat vrouwen vele jaren later in grotere aantallen begonnen te roken dan mannen en langzamer stopten.