Besmettingen met het coronavirus spelen zich tot nu toe af binnen gezinnen

Zaterdag 29 februari 2020, update 21:45 uur Het aantal corona-besmettingen in Nederland is vandaag met vijf toegenomen naar zeven. Een vrouw uit Delft is – na een bezoek aan Lombardije in Noord-Italië – het meest recente slachtoffer van de corona-uitbraak in de wereld. De GGD Haaglanden brengt op dit moment in kaart met wie deze patiënt contact heeft gehad.

Binnen het gezin van de 56-jarige Brabander uit Loon op Zand, die afgelopen donderdag als eerste Nederlander ziek werd van het coronavirus, blijken nu ook zijn dochter en vrouw besmet en met ziekteverschijnselen. De man ligt sinds woensdag in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, zijn dochter en vrouw bevinden zich thuis in ‘quarantaine’.

Tot nu toe lijkt het prille begin van de eventuele corona-uitbraak in Nederland zich overwegend af te spelen binnen gezinnen. Want ook de tweede  coronapatiënte – een Amsterdamse werkneemster van het Academisch Medisch Centrum (AMC) – heeft onbewust haar jongste van drie kinderen en haar man met het virus besmet. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanmorgen bekend. De andere twee kinderen testten tot nu toe negatief op het virus, zij worden de komende veertien dagen nauwlettend in het oog gehouden. De man en de vrouw uit Amsterdam/Diemen waren onlangs samen in Lombardije, Noord-Italië. Gisteren, vrijdag 28 februari, werd bekend dat de vrouw de tweede Nederlandse coronapatiënte was.

Kan het virus weer opleven in een patiënt na eerst te zijn bestreden?

WUHAN – Het coronavirus lijkt te kunnen terugkeren, zelfs weken nadat een patiënt ‘genezen’ verklaard is. Een toenemend aantal ex-besmetten, officieel uit het ziekenhuis ontslagen, blijkt namelijk weer klachten te ontwikkelen en opnieuw ‘positief’ te testen voor het coronavirus. Als dit inderdaad zo is, dan zijn de mogelijke gevolgen voor de ontwikkeling van de wereldwijde epidemie niet te overzien.

Wereldwijd bedraagt op dit moment het aantal bevestigde infecties 84.159, er zijn 2.876 sterfgevallen en 36.688 genezen verklaarde patiënten.

Reisgids

In China en Japan zijn ex-coronapatiënten opnieuw getest nadat zij weer ziek waren geworden, melden Amerikaanse en Japanse media. Daarbij werd in een aantal gevallen het virus weer vastgesteld. In de Japanse stad Osaka werd een vrouw, die als reisgids bij een touringcarbedrijf werkt, voor de tweede keer getest na al ziek te zijn geweest door het coronavirus. Dat gebeurde ruim nadat haar medische behandeling was afgerond. De uitslag bleek opnieuw ‘positief’.

Corona kan wellicht sluimerend ‘actief’ blijven en op een zeker moment weer ziekteverschijnselen veroorzaken.

Deskundigen verklaarden dat er verschillende manieren zijn waarop uit het ziekenhuis ontslagen patiënten weer ziek kunnen worden van het virus. Herstellende patiënten bouwen mogelijk niet snel genoeg voldoende antistoffen op om zich weer te kunnen wapenen tegen het virus, in geval van een nieuwe virusaanval. Het virus kan ook sluimerend ‘actief’ blijven en op een zeker moment weer ziekteverschijnselen veroorzaken. Een lid van de Nationale Gezondheidscommissie van China zei echter dat tot nu toe geen patiënten zijn aangetroffen, die na hun ‘her-infectie’of opleving van het virus de ziekteverwekker opnieuw hebben kunnen overdragen.

Gezondheidswerkers

In het medische vaktijdschrift Journal of the American Medical Association noemen onderzoekers het ,,waarschijnlijk” dat sommige herstelde patiënten drager blijven van het virus, zelfs nadat zij zijn ontslagen uit het ziekenhuis en daarbij aan de criteria voor medisch ontslag hebben voldaan. Zij concluderen dit nadat bij vier aanvankelijk geïnfecteerde maar weer herstelde gezondheidswerkers bij een herhaalde virustest toch weer actief virus kon worden ontdekt.

Allen Cheng, hoogleraar in de epidemiologie van infectieziekten aan de Monash University in Melbourne, zei desgevraagd tegen persbureau Reuters dat het niet duidelijk was of de patiënten opnieuw waren geïnfecteerd of ‘chronisch’ viruspositief waren gebleven nadat hun symptomen verdwenen. Maar hij zei dat sommige details uit de casus van de Japanse reisgids uit Osaka suggereerden dat de patiënt opnieuw was geïnfecteerd.