U P D A T E - Amsterdam roept mensen per direct op alleen nog naar de stad te komen voor noodzakelijke bezoeken. Dat meldt de NOS op basis van een aangereikte brief van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan de gemeenteraad met daarin nieuwe coronamaatregelen. Het terugdringen van toerisme en dagjesmensen zou nodig zijn om het aantal toegenomen besmettingen te beteugelen. De maatregelen zijn drastisch en komen feitelijk neer op een deels zelfverkozen toerisme-isolement van de stad.

Premier Rutte: Coronacijfers lopen weer op, voor we het weten zijn we terug bij af.

DEN HAAG – In veel bedrijven blijft het ook na 1 september verlaten en stil. Waar mogelijk dienen medewerkers ook na deze datum zoveel mogelijk vanuit huis te blijven werken. Volgens het kabinet is arbeid in de privésfeer een van de meest effectieve maatregelen gebleken in het afremmen van het coronavirus.  Thuis werken blijft daarmee de norm.

Premier Rutte zei dat zojuist tijdens de tweede corona-persconferentie van het kabinet in augustus. Aanvankelijk was 1 september genoemd als mogelijk moment van versoepeling in het thuis werken. Meer en meer verplichtten bedrijvende afgelopen weken hun personeel weer op de werkvloer te verschijnen. Nu echter overal in Nederland de coronacijfers weer gestaag oplopen, ziet Rutte naar hij zei ,,geen enkele aanleiding tot versoepeling.”

Virusveilig

Thuis zijn blijkt verreweg het meest virusveilig. Dat wil zeggen: anderzijds is de eigen woning óók een van de plekken waar zich momenteel de meeste nieuwe coronabesmettingen voordoen. Vooral als er bijeenkomsten worden georganiseerd, zoals partijtjes met vrienden of familie. ,,Het gaat vooral mis in de privésfeer, zei de premier. ,,Verjaardagen, buurtborrels, in de familiesfeer. Knuffelend, mekaar omhelzen, juist daar gaat het niet goed.”

In een nieuwe poging de toenemende verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, geeft het kabinet daarom het dringende advies om thuis geen feestjes te geven en het aantal bezoekers te beperken tot zes (kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend). Daarbij dient goed te worden gelet op de anderhalve meter afstand – ,,Dan moet je dus wel een flinke huiskamer hebben”, rekende Ruitte voor, ,,maar het moet even”. Bovendien dient de gastheer of gastvrouw de (zes) bezoekers vooraf te vragen ‘of iedereen klachtenvrij is’.

Onvermijdelijk

Premier Rutte zei het afgelopen vrijdag al tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister-president, maar herhaalde het vanavond nog maar eens: ,,Het gaat niet goed met de corona-ontwikkelingen. Het reproductiegetal is al enige weken boven de 1, dat betekent dat iedere geïnfecteerde meer dan 1 andere persoon besmet. Voor we het weten zijn we terug bij af. Als het zo doorgaat is het nemen van weer strengere maatregelen onvermijdelijk.”

In de afgelopen week – vanaf dinsdag 11 augustus tot vandaag 18 augustus – zijn 4.013 mensen in Nederland positief getest op het coronavirus. Dat meldt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in zijn nu wekelijkse update. Vorige week ging het nog om 4.036 nieuwe besmettingen.

De maatregelen op een rijtje:

  • Meeste besmettingen thuis en bij vrienden – Het laatste advies van het Outbreak Management Team (OMT) geeft aanleiding om landelijk een paar extra stappen te zetten. Wat dit advies ons  leert, is dat het vooral misgaat in de privésfeer, achter de voordeur. Bij familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en in vriendengroepen. Dat is op dit moment de bron van de meeste besmettingen.
  • Maximaal 6 gasten thuisDe belangrijkste aanscherping is daarom dat zéér dringend wordt geadviseerd, om het aantal mensen dat je in huis en tuin ontvangt, te beperken tot maximaal 6 gasten. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd, of iedereen klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden.
  • Altijd een vaste zitplaats – Ga voor feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen liever naar een horecazaal, waar meer ruimte is en iedereen een vaste zitplaats heeft. Dus op anderhalve meter, zonder fysiek contact, met registratie en een checkgesprek. Zaalverhuurders en horecaondernemers wordt gevraagd daar scherp op te letten, voor zover ze dat al niet doen. Ook in de handhaving komt daar extra aandacht voor.
  • Thuiswerken -Van alle maatregelen die we vanaf het begin hebben genomen, is het advies zoveel mogelijk thuis te werken een van de meeste effectieve gebleken. Daar zat geen einddatum aan en het advies blijft; werk thuis.
  • 10 dagen thuisquarantaine -Ben je op vakantie geweest naar een gebied waar het reisadvies op code oranje staat vanwege corona of ben je in contact geweest met iemand die positief is getest, ga dan thuis in quarantaine. Het OMT heeft geadviseerd dat de periode kan worden teruggebracht van veertien naar tien dagen.
  • Klachten? Thuis blijven en laten testen! Verder blijft ook onverkort gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt dan bron- en contactonderzoek. Daarmee verbetert het zicht op de verspreiding van het virus. En kan snel en gericht worden bijgestuurd om de verspreiding tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.
  • Kinderen blijven thuis bij klachten – Op de scholen wordt met man en macht gewerkt aan een veilige omgeving. Daar hoort bij; kinderen blijven thuis als ze klachten hebben. Kinderen blijven ook thuis als iemand het gezin positief test op corona. Dat heeft het kabinet op de persconferentie nogmaals onderstreept.
  • Bron: ministerie VWS