U P D A T E - woensdag 12-8 - Minister De Jonge heeft in het Kamerdebat woensdag een terugtrekkende beweging gemaakt bij zijn dinsdag aangekondigde verplichte corona-quarantaine. Het van reces teruggekeerde parlement wilde aanvankelijk dat de regering steviger optrad bij het beheersen van de corona-epidemie in Nederland. Nu het kabinet dat deed, harder van toon werd, was het middel van verplichte quarantaine te zwaar. Minister De Jonge zegde toe eerst verdere adviezen in te winnen over de quarantaine en de handhaving daarvan, onder meer van het Outbreak Management Team en het Openbaar Ministerie, hetgeen nog enige weken kan duren. Het debat in de Kamer vond plaats op initiatief van PvdA-leider Lodewijk Asscher, die het beleid van het kabinet "chaotisch" en "van de hak op de tak" noemde.

‘Dijkversterking tegen een eventuele tweede golf’ die het kabinet voorstelde, vindt de Tweede Kamer nu ineens te zwaar.

DEN HAAG, dinsdag 11-8 – Het kabinet voert de maatregel van verplichte quarantaine in. Wanneer de GGD vaststelt dat iemand in contact is geweest met een coronapatiënt dan wordt deze persoon een isolement opgelegd van ten hoogste veertien dagen. 

Zorgminister Hugo de Jonge stelt in een korte toelichting op het sociale medium Twitter: ‘Quarantaine stopt de verspreiding van het coronavirus, naleving van regels is cruciaal. Te vaak zien we dat mensen het met die regels niet zo naleven’. De minister noemt de maatregelen een ‘dijkversterking tegen een eventuele tweede golf’. 

Oranje reisadvies

Ook heeft De Jonge een aanvankelijk zacht advies omgezet in een nu harde verplichting dat reizigers uit gebieden met een oranje reisadvies in verplicht in isolement gaan zodra zij in Nederland terugkeren. De Jonge stelt dit in een dinsdagavond openbaar gemaakte brief aan de Tweede Kamer. De veiligheidsregio’s moeten zorg dragen voor de verplichte quarantaine.

Volgens RTLNieuws gaat de quarantaine gelden voor wie ‘in nauw contact is geweest met iemand die corona heeft. Dat betekent 15 minuten binnen 1,5 meter van iemand met een coronabesmetting’.

In het schrijven aan het parlement, stelt de bewindsman: ,,Het aantal besmettingen in Nederland loopt op. Het aantal contacten dat mensen hebben loopt ook op. De bereidheid om de regels na te leven lijkt af te nemen en dat terwijl de eigen verantwoordelijkheid juist nu zo belangrijk is. Een groot deel van de mensen neemt die verantwoordelijkheid ook en houdt zich prima aan alle maatregelen en adviezen, maar sommige mensen gaan hier niet goed mee om, tijdens hun vakantie, bij thuiskomst of als ze een risico hebben gelopen. Ik krijg van de GGD in toenemende mate signalen over mensen die niet mee willen werken aan het bron- en contactonderzoek (BCO) of die zich niet aan de quarantaine houden.”

Strafbaar feit

Op naleving zal dan ook gecontroleerd worden, benadrukt De Jonge. ,,Wie zich niet aan een opgelegde gedwongen quarantainemaatregel houdt, pleegt een strafbaar feit.” Wat voor straf daar op komt te staan, is nog punt van overleg met het Openbaar Ministerie (OM). Ook gaat er een verplichting gelden voor meewerken aan het contactonderzoek.

  • De strengere toon van de Nederlandse regering lijkt een ultieme poging om het volledig uit de hand lopen van een tweede golf van het coronavirus tegen te gaan nu dat wellicht nog kan. Het zijn de eerste ferme woorden van de regering in een half jaar coronacrisis in Nederland. Premier Rutte en VWS-minister De Jonge meenden de bevolking achter zich te kunnen houden bij het aanpakken van deze bedreigende virusvlaag. Lang lukte dat, met zachte, vriendelijke steunwervende woorden, maar veel mensen hebben inmiddels de kop in de wind gegooid en trekken zich nergens meer iets van aan. Hoezo afstand houden? Hoezo niet naar feestjes of borrels? Het duurt ze te lang en ze schermen daarbij met ‘inconsequente maatregelen’. Daarentegen is een groot deel van de Nederlanders wél overtuigd van de juistheid van het coronabeleid. – René Steenhorst