Kabinet durft zetten van de tweede stap in het heropenen van Nederland nu wèl aan

DEN HAAG – Het zal even wennen zijn, maar Nederland gaat vanaf komende woensdag weer steeds iets verder open. Dat kan nu de nieuwe infectiecijfers naar omlaag tuimelen. De potdichte samenleving is – hopelijk – voorbij. Veel gedragsmaatregelen tegen corona blijven evenwel bestaan, om het virus onder controle te houden.

Computerstoring

Het kabinet heeft dat besloten na almaar dalende infectiecijfers die ook de patiëntendruk in de ziekenhuizen heeft doen afnemen. Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnamen van mensen met corona is verder gedaald. Ook het dagcijfer van vanmorgen (om 10:00 uur vastgesteld door het RIVM) was het laagste sinds 16 februari: 2.904*. Zondag was er nog sprake van 4.494 infecties, maar ook dat aantal lag bijna tweeduizend bevestigde infecties lager dan een week eerder, op zondag.

* Maar, zoals dat zo dikwijls is gegaan tijdens deze pandemie: wanneer iedereen opveert bij  extreem lage cijfers, zoals deze, dan meldt het RIVM dat het getal van 2.904 mogelijk zo laag is vanwege ‘een computerstoring…’

Vaccinaties en het weer

Als gevolg van deze toch gunstige ontwikkelingen (die het gevolg zijn van de stijgende vaccinatiegraad en de gunstige weersomstandigheden) mogen vanaf komende woensdag 19 mei de terrassen van de horeca , maar ook de kantines van sportverenigingen,  weer open zijn: van zes uur in de morgen tot 20:00 uur. Binnen sporten met z’n tweeën mag weer ook weer, met ingang van woensdag. En dat geldt eveneens voor overdekt zwemmen en naar de dierentuin gaan, naar de muziekschool of de bibliotheek is dan weer toegestaan.

Maar ook de sportscholen kunnen weer open. Een bezoek aan het pretpark, openluchtmuseum en buitenpodium is dan ook weer mogelijk. Dit alles mag met maximaal 2 personen, exclusief kinderen tot en met 12 jaar of mensen van eenzelfde huishouden.

Voorzichtig

Een verheugd ogende Hugo de Jonge, CDA- coronaminister in zijn nadagen, zei vanmorgen na afloop van het crisisberaad van het kabinet, blij te zijn met de mogelijkheden die nu verantwoord lijken. Maar hij voegde daaraan toe dat de versoepelingen geen startsein mogen zijn om het ‘minder nauw te nemen met de regels’. Dan, zo voorspelde de bewindsman, zal de daling van de infectiecijfers meer tijd gaan vergen, zullen meer landen voorzichtig zijn met het toelaten van Nederlandse vakantiegangers, en dreigt ook het gevaar dat het virus weer terrein wint.

Het officiële overzicht van de versoepelingen per 19 mei ziet er als volgt uit: 

 • Binnen sporten
  Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.
 • Buiten sporten in groepen
  Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Jongeren tot en met 26 jaar mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.
 • Recreatie buiten
  Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.
 • Kunst- en cultuurbeoefening binnen
  Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Er mogen maximaal 30 personen in een ruimte. Mensen houden 1,5 meter afstand, behalve als dit niet kan voor het uitoefenen van de activiteit. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dansen. Publiek is niet toegestaan. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af als dit nodig is om te kunnen oefenen of repeteren.
 • Kunst en cultuur buiten
  Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht.Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de buitenlocaties podiumkunsten die hierboven genoemd zijn.
 • Verhuurlocaties open
  Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.
 • Terrassen langer open
  Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. In de eerste stap in het openingsplan gingen terrassen al open van 12.00 tot 18.00 uur. Deze tijden zijn nu verruimd. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.
 • Contactberoepen
  Alle contactberoepen zijn toegestaan. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen.

Volgt meer