CDA-zorgminister Hugo de Jonge deed opvallende oproep aan ongevaccineerden: Ben je nog niet gevaccineerd, omdat je twijfelt of vragen hebt? Dit is het moment om ze te stellen.

DEN HAAG – In een poging de dreigende tweedeling in de samenleving door corona te keren, heeft het demissionaire kabinet mensen die zich tot nu toe niet hebben laten vaccineren opgeroepen dat alsnóg te doen.

Dertien tot 15 procent van de volwassen Nederlanders heeft, volgens gegevens van het kabinet, (nog) geen vaccinatie geaccepteerd. De meeste mensen die nu in het ziekenhuis liggen met een coronabesmetting of met de inmiddels bij hen ontstane (long)ziekte COVID-19,  blijken niet ingeënt tegen het pandemische virus waaraan wereldwijd inmiddels zeker ruim 5 miljoen mensen zijn overleden.

Steeds meer reguliere zorg wordt inmiddels afgeschaald, medisch en verpleegkundig personeel voelt de toenemende coronadruk. Ook in de verpleeghuizen lopen de corona-infecties weer op. Afgelopen dagen werden daar zo’n 800 bewoners en personeelsleden positief op het coronavirus getest.

Respect

Premier Rutte noemde het tijdens de corona-persconferentie belangrijk dat mensen niet tegenover elkaar komen te staan, maar begrip en respect tonen naar elkaar, en de ander de ruimte geven. En met dat laatste had hij het niet zozeer over de 1,5 meter-maatregel die weer gaat gelden. Rutte gaf echter toe: „Hoe langer het duurt, des te ingewikkelder wordt het om de regels te blijven volgen.”

Op hetzelfde moment werd op verschillende sociale media opgeroepen tot rellen, en werden de beide bewindslieden zwaar uitgescholden en bekogeld met woedende icoontjes van afkeuring. Sociale media als Facebook en Twitter grepen, evenals bij eerdere scheldkanonnades tijdens corona-persconferenties, niet in.

Sociale media deden opnieuw niets tegen scheldkanonnades tegen Rutte en De Jonge en oproep tot rellen…

Op een vraag van een internetjournalist of het kabinet in het vooruitzicht gestelde nieuwe coronamaatregelen bedoelt ‘als dreigement tegen niet-gevaccineerden’, zei Rutte: ,,Ik vind echt dat mensen zelf moeten beslissen of ze zich laten vaccineren, of niet. Ik kom weleens mensen tegen die (wat stoer) zeggen: ‘Ik heb me niet laten vaccineren’, dan zeg ik: ‘Joh, dat is toch jouw keuze? Alleen, wat ik weet is dat de kans dat je de ziekte krijgt bijna 100 procent is, of heel groot. En je loopt een heel reëel risico dat je vervolgens ook in het ziekenhuis komt. Maar verder is het dat is jouw besluit’.”

  • Volgens nieuwe berekeningen van het RIVM (gepubliceerd op 3 november) is de kans dat iemand die niet tegen het coronavirus is gevaccineerd is, beduidend meer risico heeft om in het ziekenhuis terecht te komen dan een volledig gevaccineerde persoon. De kans op ziekenhuisopname is 17 keer zo groot. De kans dat de ongevaccineerde op een intensive care moet worden opgenomen is 33 keer zo groot. 

Optelsom

De premier herhaalde nog eens wat hij al tijdens andere persconferenties had gezegd: ,,Er is geen vaccinatiedrang, er is geen vaccinatiedwang… Mensen moeten dat zelf beslissen. Alleen, wij moeten als kabinet wel ‘dealen’ met de optelsom van alle maatschappelijke keuzes die gemaakt worden. En die optelsom leidt ertoe dat we nog tot over de vierduizend mensen op de IC’s van de ziekenhuizen krijgen. En wat wij moeten proberen is, dat als die hele groep zich niet of maar beperkt laat vaccineren, dat die dan – ook in de tijd verspreid – op de IC terechtkomt en niet allemaal tegelijk.”

Rutte (VVD) benadrukte ‘niet van de business van het overtuigen’ te zijn. ,,Onze rol is steeds geweest de feiten vertellen: het vaccin is de snelste weg naar de vrijheid. Omdat de kans dat je ziek wordt veel kleiner is. Maar het ‘preachen’ van: Gij zult – daar ben ik niet zo’n voorstander van.” CDA-zorgminister Hugo de Jonge stond daar heel anders in. Hij deed zelfs een zeer directe oproep aan ongevaccineerden: ,,Ben je nog niet gevaccineerd, omdat je twijfelt of vragen hebt? Dit is het moment om ze te stellen. Doe het voor jezelf, voor een ander, voor al die mensen van wie de operatie weer is uitgesteld. Het is nooit te laat om opnieuw de keus te maken.”

Tekst leest door onder fotoMinister Hugo de Jonge met tolk

Boosterprik

Er lijkt beweging te komen in de komst van de ‘boosterprik’, een extra dosis van het coronavaccin. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet deze aanvullende vaccinatie aan te bieden aan mensen van 60 jaar en ouder, te beginnen bij de oudsten.

Ook bewoners van zorginstellingen, waaronder verpleeghuizen, ‘komen in aanmerking voor zo’n booster’, aldus de Raad in zijn  aankondiging op het moment dat tussen maandag 1 -en dinsdag 2 november opnieuw 7.761 nieuwe corona-infecties werden geregistreerd.

De Gezondheidsraad constateert dat de ‘COVID-19-vaccins’ in de algemene bevolking nog goed beschermen tegen ernstige ziekte. ,,Maar er zijn aanwijzingen dat bij oudere gevaccineerden de bescherming afneemt. ,,Mensen vanaf ongeveer 60 jaar bereiken na de twee vaccinaties een iets minder hoge bescherming dan jongere leeftijdsgroepen. Bovendien hebben zij een hoger risico op een ernstig beloop van COVID-19. Inmiddels zijn er ook aanwijzingen dat de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname bij hen iets sneller afneemt dan bij jongere leeftijdsgroepen.”

Overzicht van de nieuwe coronamaatregelen

Basisregels

  • Bij klachten: blijf thuis en laat u testen bij de GGD.
    Ook als u al geprikt bent.
  • Bent u positief getest? En hebt u dus corona?
    Blijf dan thuis. En blijf uit de buurt van anderen. Ook als ze al geprikt zijn.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen. Dat is veiliger.
  • Geef andere mensen geen hand.
  • Was vaak en goed uw handen.
  • Hoest en nies in uw elleboog.
  • Zorg voor frisse lucht in huis.

Werken en reizen

Werk minimaal de helft van de werktijd thuis. Gaat u naar het werk? Of in uw vrije tijd ergens naartoe?
Doe dat dan als het rustig is.

Mondkapjes

Draag een mondkapje in gebouwen waar een toegangsbewijs niet verplicht is:

  • in winkels, bibliotheken, speelplekken en pretparken
  • in de trein, tram, bus, metro of taxi, ook op stations en haltes
  • op het vliegveld en in het vliegtuig
  • bij het lopen in een mbo, hogeschool of universiteit. Als je zit, mag het mondkapje af
  • bij de kapper, fysiotherapeut en andere gevallen waar u geen afstand kunt houden

Draagt u daar geen mondkapje? Dan kunt u een boete krijgen van 95 euro.

Toegangsbewijs verplicht

U moet uw coronatoegangsbewijs en identiteitskaart laten zien:

  • in restaurants en cafés, binnen en buiten op terrassen
  • in casino’s
  • in theaters, concertzalen en bioscopen
  • in musea en bij kermissen
  • op festivals, bij feesten en optredens
  • bij beurzen en congressen
  • bij kunstlessen zoals muziek en schilderen
  • bij het oefenen voor zingen, dansen en toneel

Sport

Gaat u sporten, binnen of buiten? Laat uw coronatoegangsbewijs en identiteitskaart zien. Bijvoorbeeld:

  • in de sportschool
  • bij sportlessen, zoals voetbal en zwemmen
  • in sportkantines
  • op sportvelden

Dit geldt voor sporters en publiek. Van 18 jaar en ouder.

Coronatoegangsbewijs

U krijgt een coronatoegangsbewijs als:

  • u 2 prikken hebt gehad,
  • u corona hebt gehad en weer beter bent,
  • u een negatieve test hebt van maximaal 24 uur oud.

Het coronatoegangsbewijs zet u zelf op uw mobiele telefoon.
Dat kan met de Coronacheck-app. Ook kunt u een papieren coronatoegangsbewijs laten zien. Testen op corona blijft gratis.

Boosterprik (3e prik)

Vanaf december kunnen de volgende mensen een 3e prik krijgen:

  • mensen van 80 jaar en ouder
  • mensen van 18 jaar en ouder die in een verpleeghuis of instelling wonen
  • mensen die met patiënten werken

Vanaf januari 2022 kunnen mensen tussen de 60 en 80 jaar een 3e prik krijgen. De oudste eerst.