UPDATE 20:45 UUR - Alle inwoners van de gemeenten Dronten, Bunschoten en de Rotterdamse wijk Charlois zullen door de GGD binnenkort worden uitgenodigd voor deelname aan een omvangrijke coronatest. Minister De Jonge kondigde de tests vanavond aan tijdens de corona-persconferentie van het kabinet. Gisteren werden alle inwoners van de gemeente Lansingerland door GGD en Erasmus Medisch Centrum Rotterdam uitgenodigd voor een dergelijke virustest. Dat gebeurde na de recente lokale uitbraak - in de RK-basisschool Willibrord in Bergschenhoek - van de Britse variant van het coronavirus.

Premier Rutte: De beelden uit Londen, en nu ook uit Ierland, zijn alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt.

DEN HAAG – De Britse variant van het coronavirus gaat in de komende weken en maanden in Nederland vrij zeker de overhand krijgen. Dat zei ‘coronaminister’ Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens de zojuist (20:11 uur beëindigde) persconferentie van het kabinet.

De opmars van deze aanzienlijk besmettelijker virusmutant baart het kabinet grote zorgen. Nu al leidt het veranderende virus tot een langere lockdown en in de nabije toekomst mogelijk tot nóg zwaardere maatregelen, zoals een avondklok. ,,We zijn er nog lang niet”, aldus spraken de twee ministers.

Alarmerend

Nu nog is de Britse corona-variant in Nederland verantwoordelijk voor ongeveer 2,5 procent van het totale aantal besmettingen, maar dat percentage zal zeer waarschijnlijk gaan oplopen, voorziet minister De Jonge. Daarmee kan ook het beeld van de huidige epidemie drastisch gaan veranderen, zeiden zowel De Jonge als premier Rutte. ,,De beelden uit Londen, en nu ook uit Ierland, zijn alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt.” De Jonge voegde daar in zijn bijdrage, wat later, aan toe: ,,Die beelden leren ons dat het heel snel heel veel erger kan worden.”

In sommige delen van het Verenigd Koninkrijk is sprake van een absolute noodtoestand. In Londen bijvoorbeeld is door burgemeester Sadiq Khan enige dagen terug al code zwart afgekondigd, ‘A major incident’ zoals hij het noemt die weken tot maanden gaat duren. Per dag belanden op dit moment in de Britse hoofdstad 800 tot duizend patiënten in al overvolle ziekenhuizen. Er zijn nu al zo’n 7500 tot 8.000 patiënten opgenomen. De mortuaria liggen vol met overledenen, er worden nu zelfs tenten opgezet waarin de doden worden ondergebracht. Een ware horrortoestand, wacht die ook Nederland?

Hartverscheurend

Premier Rutte liep de persconferentie binnen met eigenlijk maar één cruciale zin op zijn lippen: ‘De lockdown wordt met drie weken verlengd tot dinsdag 9 februari.” En hij voegde daaraan toe: ,,Geen verrassend besluit, maar wel een enorme tegenvaller.” En: ,,Het wordt ook steeds moeilijker om vol te houden. En tóch… we moeten doorzetten!”

Mark Rutte zei dat de sociaal-economische gevolgen van deze onvoorziene deceptie gigantisch. ,,Het is hartverscheurend al die verhalen te horen van winkeliers, horecaondernemers, evenementenbedrijven, culturele ondernemers en anderen, die hun laatste spaarcenten in rook zien opgaan. Die niet meer weten hoe ze verder moeten. We kunnen niet alle pijn bij álle ondernemers wegnemen, maar zeker nu – nu we door vaccinatie licht zien aan het einde van de tunnel – is het van groot belang dat we zoveel mogelijk bedrijven en banen door deze crisis heentrekken.”

Proeven

Overigens zijn aangekondigde proeven met vier evenementen voorlopig uitgesteld, ten gevolge van de opmars van de Britse virusvariant. Ze zouden later deze maand worden gehouden. De proeven hadden duidelijk moeten maken welke evenementen – onder veiliger omstandigheden – weer langzaamaan hadden kunnen beginnen. Zoals twee voetbalwedstrijden met 1500 supporters, een zakelijk congres en een show van een cabaretier.

Overzicht van maatregelen

Tot en met ten minste 9 februari 2021 blijft de situatie zoals hij nu is:

  • Blijf thuis. Ga alleen naar buiten om boodschappen te doen, een frisse neus te halen, de hond uit te laten, om te werken als dat niet thuis kan of om essentiële mantelzorg te verlenen.
  • Ontvang thuis alleen gasten als dat noodzakelijk is. Wie toch mensen thuis uitnodigt, wordt zeer dringend geadviseerd niet meer dan twee personen van 13 jaar of ouder te ontvangen.
  • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.
  • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen.
  • Een aantal locaties zijn gesloten:
  • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
  • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
  • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen
  • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot medio maart.
  • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan

Onderwijsinstellingen bieden voornamelijk onderwijs op afstand tot ten minste 8 februari. In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.

Er volgt nog een OMT-advies over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Aan de hand daarvan beslist het kabinet of en wanneer het primair onderwijs en de kinderopvang open kan.

Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, is er noodopvang op de basisschool of de kinderopvang en buitenschoolse opvang. De oproep is alleen gebruik van te maken van de noodopvang als er geen andere oplossing mogelijk is.