Ernst Kuipers, minister Gezondheidszorg: Nog langer met veel beperkende maatregelen leven beschadigt onze gezondheid en onze samenleving.

DEN HAAG – Nederland gaat weer vrijwel volledig van het slot, zij het onder voorwaarden. Alle sectoren, inclusief de horeca- en cultuursector, die al maandenlang zwaar protesteerden tegen hun aanhoudende uitbanning van versoepelingen, mogen vanaf woensdagmorgen 26 januari  (morgen) weer open tot 22.00 uur. De nieuwe maatregelen gaan morgenochtend om 5 uur in. Het nachtleven gaat nog niet open.

Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen naast de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Bovendien mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.

Verstikkend

Het nieuwe kabinet heeft tot deze verregaande versoepeling besloten, ook al zeiden zowel premier Rutte als zorgminister Ernst Kuipers, dat dit een groot risico inhoudt en dat de kans bestaat dat de aantallen omikron-infecties per dag zó snel stijgen dat over drie weken toch weer moet worden besloten tot nieuwe beperkende maatregelen.

“Maar voor nu zijn we blij dat we vandaag op dit punt staan”, aldus premier Rutte. De versoepelingen die de samenleving, het bedrijfsleven en de cultuur en horeca lucht moeten geven in het langzamerhand verstikkende klimaat van regels, gelden in principe voor zes weken. Maar het eerstvolgende ‘weegmoment’ is over drie weken. “Het is aan ons allemaal om er voor te zorgen dat we dan niet opnieuw aan de rem moeten trappen en vooruit kunnen blijven kijken.”

Spanningen

“We zoeken bewust de grenzen op en gaan daarmee zelfs verder dan de adviezen van het Outbreak Management Team”, benadrukte Rutte. “Dat wilde een uiterste sluitingstijd om 20.00 uur. Wij gaan verder, omdat achter alle begrijpelijke noodkreten en acties enorme problemen en spanningen schuil gaan”.

De nieuwe D66-minister voor Zorg, Ernst Kuipers, zei tijdens de persconferentie dat het almaar sneller toenemende aantal daginfecties het grootste problemen zijn. “We hebben te maken met een torenhoog aantal besmettingen. Er zitten veel mensen thuis en het aantal coronapatienten neemt toe. Tien dagen geleden was 35.000 besmettingen per dag al ongekend hoog, en nu zijn het er al bijna twee keer zoveel. Het zou tot 70.000 of zelfs honderdduizend kunnen gaan. Maar tóch gaan we een belangrijke stap zetten. Want nóg langer met veel beperkende maatregelen leven beschadigt onze gezondheid en onze samenleving.”

Tekst leest door onder illustratie Minister Ernst Kuipers zei bij deze graphic: “Door het hoge aantal vaccinaties hebben minder mensen zorg nodig dan voorheen. Als je gevaccineerd bent, ben je minder vatbaar voor het virus. Dat is te zien hieronder: in de ziekenhuizen zijn mensen met een booster sterk in de minderheid. Vaccinatie is én blijft dus belangrijk.

Algemene maatregelen en adviezen (Rijksoverheid.nl)

 • Er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Ga je op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest.
 • Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer. En in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als u zit, het mondkapje af kan.
 • Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
 • In alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht.
 • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Op sportlocaties geldt het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar.
 • Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, tot maximaal 1.250 personen per ruimte. 
 • Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100% van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa 1/3 van de reguliere capaciteit.
 • Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte.
 • Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.
 • Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.
 • Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.